Ламперт (князь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ламперт
Народився 1049 або 1050
Помер 1096
Діяльність аристократ
Титул герцог
Рід Арпади
Батько Бела I
Мати Ричеза Польська

Ламперт (Ламберт) (1049/50 — 1096) — угорський королівський герцог з дому Арпадів, син Бейли І.

Життєпис[ред. | ред. код]

У 1059-му, під час володарювання Андраша І, разом з батьком та братами (Гейза, Ласло) втекли до польського герцога Болеслава ІІ. Після смерті батька, коли на трон попав Соломон, разом з братами вимагали третину угорського королівства, але, так як радники Соломона відмовили, знову втекли до Польщі. Ламберт та Ласло залишилися в Кракові, а Гейза приєднався до Болеслава ІІ, який воював проти Київської Русі. Принци, за допомогою клопотання Болеслава ІІ у 1065-му отримали третину королівства. Своє герцогське життя, що в повній мірі дісталося йому після смерті Гейзи та коронування Ласло, Ламберт проводив мирно. Нема ніяких відомостей, що після смерті Ласло в 1095 році він би добивався трону. Смерть Ламберта датується 1096 роком. Чи були в нього жінка та діти, також нічого не відомо.

Герцог Ламперт вважається засновником сучасного міста Берегова. Саме Ламперт, влаштувавши в колись лісистій місцевості на місці сучасного Берегова мисливську віллу, фактично заснував майбутнє місто, яке спочатку отримало назву Villa Lamperti (перша письмова згадка про яку датується 1063 р, що й вважається початком історії міста), згодом — Лампертхаза (дім Ламперта), Лумпрехтсас та Лампертсас, і вже значно пізніше (перша письмова згадка — 1499 р.) — Берегсас. Цей герцог також запросив на нову, малозаселену місцевість вихідців з німецької землі Саксонії (саксів), що теж відобразилося в назвах міста.

Пам'ятна дошка на честь князя (герцога) Ламперта

Герцог (князь) Ламперт вшанований пам'ятною дошкою на фасаді католицького Костелу Воздвиження Святого Хреста у Берегові.

Джерела[ред. | ред. код]