Ларрі Лібер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ларрі Лібер
англ. Larry Lieber
Ім'я при народженні Лоренс Д. Лібер
Народився 26 жовтня 1931(1931-10-26) (92 роки)
Нью-Йорк, США
Громадянство США США
Діяльність сценарист, художник і редактор коміксів
Сфера роботи ілюструванняd[1] і комікс[1]
Alma mater Інститут мистецтв Пратта
Ліга студентів-художників
Мова творів англійська
Magnum opus Залізна Людина
Брати, сестри Стен Лі
Нагороди Нагорода імені Білла Фінґера

Лоренс Д. Лібер[2] (англ. Lawrence D. Lieber; [ˈlbər])[3], найбільш відомий як Ларрі Лібер (англ. Larry Lieber; нар. 26 жовтня 1931, Нью-Йорк) — американський художник, сценарист і редактор коміксів, найбільш відомий роботою у Marvel Comics, а саме співавторством у створенні супергероїв Залізної людини, Тора та Людини-мурахи, тривалою роботою у написанні та ілюструванні коміксу жанру вестерн «Rawhide Kid», і, зрештою, ілюстрування «The Amazing Spider-Man» з 1986 по вересень 2018 року. З 1974 по 1975 рік працював редактором видавництва Atlas/Seaboard Comics.

Ларрі Лібер є молодшим братом нині покійного сценариста, редактора та видавця Marvel Comics Стена Лі.

Біографія[ред. | ред. код]

Лібер народився в Нью-Йорку в 1931 році, вивчав мистецтво в Інституті мистецтв Пратта та Лізі студентів-художників. Саме в цей період він також зробив свою першу роботу над коміксами. Після навчання він провів чотири роки у військово-повітряних силах, брав участь у Корейській війні, перш ніж повністю розпочати свою кар'єру в галузі коміксів.

Лібер писав і малював історії про супергероїв, монстрів і ковбоїв, а також історію кохання для лінії Atlas свого брата, паралельно викладаючи уроки малювання. Він продовжував працювати для Marvel Comics в епоху Срібного віку коміксів. З 1964 по 1973 рік він значною мірою залишив жанр супергероїв, створивши вестерн-серію «Kid Rawhide Kid».

Лібер залишив Marvel у 1974 році, і став редактором чорно-білих коміксів, що виходили у видавництві Марвіна Ґудмена Atlas/Seaboard Comics. Коли компанія припинила своє існування, Лібер працював редактором у Marvel UK і написав «Captain Britain» та епізодичні історії про Людину-павука.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Czech National Authority Database
  2. A Conversation with Artist-Writer Larry Lieber. Alter Ego (англ.). TwoMorrows Publishing. 3 (2): 24. осінь 1999. Архів оригіналу за 24 березня 2010. Процитовано 31 січня 2008. 'D' is my middle initial.
  3. Larry Lieber (англ.). Capsule biography, King Features Syndicate. Архів оригіналу за 20 лютого 2002. Процитовано 20 лютого 2002.

Посилання[ред. | ред. код]