Лате-арт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лате-арт
Необхідні компоненти латте і microfoamd

Ла́те-арт (від італ. latte art, «молоко» і «мистецтво» відповідно) — це особливий спосіб вливання спіненого молока в еспресо, завдяки чому на поверхні кави утворюються різні візерунки. Також візерунок може бути створений шляхом простого малювання на верхньому шарі піни, наприклад, зубочисткою або іншим гострим предметом. Лате-арт вимагає чіткого дотримання пропорцій молока і кави. Цим мистецтвом можуть займатися тільки дуже досвідчені баристи.

Короткий огляд[ред. | ред. код]

Лате-арт на практиці
Молоко в процесі приготування. Поки воно ще занадто «пінисте» для лате-арту
Процес створення лате-арту

Молоко збивається певним чином, доки не досягне температури 65–67°C. У результаті має вийти однорідна піна кремової констистенції. Підготовка молока полягає в тому, що його доводять до температури, при якій виділяється певна кількість піни. При вливанні молока в каву молочна піна змішується з кавою й утворює візерунки вигадливої форми. Процес утворення малюнка тримається під суворим контролем бариста. Молоко має бути ідеально глянцевим, без великих бульбашок.

Якість еспресо також є дуже важливою складовою, кава має готуватися від 20 до 30 секунд, щоб її колір став червоно-коричневим.

Стилі[ред. | ред. код]

Найпоширенішим стилем є «Розета», вона нагадує квітку або листок. Бариста, наливаючи молоко, розгойдує глечик із ним у різні боки, завдяки чому виходять пелюстки. Чашка перебуває під нахилом, і в такому положенні в неї вливають молоко. Завдяки цьому піна піднімається нерівномірно й пелюстки виходять різної величини. Потім бариста проводить тонку смужку молока знизу вгору, утворюючи тим самим стеблинку квітки.

У лате-арті існують лише три фігури — квітка, яблуко, сердечко. Решта — їх похідні. До речі, правильно говорити лáте-арт, а не латé-арт. Слово лате італійське й перекладається як «молоко». Лате-арт, відповідно, перекладається як «молочне мистецтво».

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ростовський В. С., Шамян С. М. Барна справа. — Київ : Центр учбової літератури, 2009. — 398 с. — ISBN 978-966-364-878-1.
  • Фурта О. Библия кофе: от ростка до чашки. — Москва : Эксмо, 2009. — 287 с. — ISBN 978-5-699-30489-9.