Лауріц Туксен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лауріц Туксен
дан. Laurits Tuxen

Народження 9 грудня 1853(1853-12-09)[1][2][…]
Копенгаген, Данія
Смерть 21 листопада 1927(1927-11-21)[1][2][…] (73 роки)
  Копенгаген, Данія
Поховання Кладовище Вестре
Країна Королівство Данія
Жанр портрет
Навчання Данська королівська академія витончених мистецтв
Діяльність скульптор, художник, history painter
Роки творчості 1875[4]1924[4]1924[4]
Відомі учні Jens Adolf Jerichaud, Jens Ferdinand Willumsend, N.V. Dorphd, Niels Bjerred, Harald Hansend, Rasmus Christiansend, Ґад Фредерік Клемент, Ida Schiøttz-Jensend, Johan Rohded, Malthe Engelstedd, Axel Helstedd, Søren Lundd, Suzette Holtend, Elise Konstantin-Hansend, Martin Kaalund-Jørgensend, Christian Clausend і Christian Bonnesend
Працівник Данська королівська академія витончених мистецтв
Член Скагенські художники
Твори Leaving the Tabled і The Taking of Arkona in 1169, King Valdemar and Bishop Absalond
Батько Nicolai Elias Tuxend
У шлюбі з Charlotte Pauline Ursule de Baisieuxd і Frederikke Treschowd
Брати, сестри Nicoline Tuxend
Роботи в колекції Lönnström Art Museumd[5], The Museum of National Historyd, Skagens Museumd, Державний музей мистецтв, Ермітаж, Hungarian National Galleryd, Музей образотворчих мистецтв, Національний музей мистецтва, архітектури і дизайну, Skagens Kunstmuseerd, KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborgd, Bornholm Art Museumd і Hirschsprung Collectiond
Нагороди

CMNS: Лауріц Туксен у Вікісховищі

Лауріц Туксен (дан. Laurits Tuxen; 9 грудня 1853(18531209), Копенгаген21 листопада 1927, Копенгаген) — данський художник і скульптур, придворний художник російського імператора Олександра III, професор копенгагенської Академії мистецтв.

Життя та творчість[ред. | ред. код]

Художню освіту здобув у данській Королівській академії мистецтв, де навчався разом з іншим класиком данського мистецтва, П. С. Креєром. Вже під час навчання в академії показав себе одним із найобдарованіших учнів.

У 1870 вперше відвідав Скаген (згодом був тісно пов'язаний з творчою групою Скагенські художники), потім (у 1880-х — 1890-х) багато подорожував Європою. Під час цих поїздок художник написав кілька портретів членів різних королівських родин, у тому числі данського короля Крістіана IX, королеви Великобританії та Ірландії Вікторії та російської імператорської родини.

У 1880-х був першим керівником Вільної художньої школи в Копенгагені, створеною групою художників, обурених закосненим академізмом, що викладається в Королівській академії мистецтв.

У 1901, після смерті своєї першої дружини Урсули, вдруге одружився з норвежкою Фредерікою Трешоу і оселився з нею в Скагені, на півночі Ютландії, у місцевій колонії художників. Повернувшись до Копенгагена, проте літні місяці проводив у Скагені, де змальовував на полотні місцеві пейзажі, квіти в саду, писав портрети членів своєї родини та друзів. Писав також полотна, присвячені історичній тематиці живопису.

Похований на Західному цвинтарі Копенгагена.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]