Легіслатура штату Айдахо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Легіслатура штату Айдахо
англ. Idaho Legislature
Печатка штату Айдахо
Капітолій штату Айдахо
Загальна інформація:
Юрисдикція: size Айдахо
Тип: двопалатний парламент
Палати: Сенат
Палата представників
Дата заснування: грудень 1890
Сенат:
Депутатів: 35
Політичні
групи:
     28 республіканців
     7 демократів
Президент Сенату/Віцегубернатор: Джаніс Макґічін (республіканка)
з 7 січня 2019
Тимчасовий президент Сенату: Брент Хілл (республіканець)
з 1 грудня 2010
Останні вибори: 6 листопада 2018
Наступні вибори: 3 листопада 2020
Термін: 2 роки
Палата представників:
Депутатів: 70
Політичні
групи:
     56 республіканців
     14 демократів
Спікер Палати представників: Скотт Бедке (республіканець)
з 5 грудня 2012
Останні вибори: 6 листопада 2018
Наступні вибори: 3 листопада 2020
Термін: 2 роки
Адреса:
Адреса: Капітолій штату Айдахо, Бойсі, Айдахо
Офіційний вебсайт:
legislature.idaho.gov

Легіслатура штату Айдахо — законодавчий орган американського штату Айдахо, який складається із Сенату, який є верхньою палатою, та із Палати представників, яка є нижньою палатою. Територія штату поділена на 35 виборчих округів, в кожному з них обирається один сенатор та два представники. Для членів обох палат не існує обмежень на кількість термінів.

Виборчі округи, які є єдиними як для верхньої, так і для нижньої палати, окрім штату Айдахо зустрічаються лише в шести інших штатах: Аризона, Вашингтон, Мериленд, Нью-Джерсі, Південна Дакота та Північна Дакота. Поточні виборчі округи визначені за даними перепису населення 2010 року. В кожному виборчому окрузі проживає в середньому по 44 788 осіб.

Легіслатура штату Айдахо вперше зібралась в грудні 1890 року, через пів року після надання Айдахо статусу штату. Заробітна плата сенаторів складає 16 438 доларів на рік, а представників 16 116 доларів на рік.

Вибори[ред. | ред. код]

Спочатку, членів законодавчого органу обирали за адміністративними округами, але останнім часом вони були замінені на виборчі округи, які створені так, щоб в них проживала приблизно однакова кількість жителів. Наразі, члени легіслатури обираються із 35 виборчих округів. круги можуть як складатися із декількох адміністративних округів, так і перебувати повністю в межах одного. Округ Ада, який є найбільш населеним в штаті, наразі складається із дев'яти виборчих округів.[1] Всі 105 членів легіслатури обираються в один день кожні два роки, одночасно із федеральними виборами, які відбуваються в листопаді парних років.[2]

Сесії та капітолій[ред. | ред. код]

Зазвичай, Легіслатура штату Айдахо збирається в Капітолії штату Айдахо, який знаходиться в центрі міста Бойсі, столиці штату. Законодавчий орган збирається на сесії щорічно, і вони тривають із січня до середини березня, хоча бувало і таке, що сесії тривали аж до травня. Крім того, Губернатор штату Айдахо може в будь-який момент скликати спеціальну сесію.

В 1998 році губернатор Філ Бетт створив Капітолійську комісію штату Айдахо,[3] яка із 2007 року почала займатися реконструкцією будівлі. В 2008 та 2009 році легіслатура тимчасово збиралась в старій будівлі суду округу Ада. Оновлений Капітолій був відкритий 9 січня 2010 року.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. L93.pdf (PDF). legislature.idaho.gov. Архів оригіналу (PDF) за 6 September 2015.
  2. Idaho State Constitution Article III. sos.idaho.gov. Архів оригіналу за 3 лютого 2018. Процитовано 2 лютого 2018.
  3. Idaho State Capitol Commission [Архівовано 15 червня 2020 у Wayback Machine.]. Accessed 3 August 2007.