Леді Джейн (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Леді Джейн
Lady Jane
Жанр драма
історичний фільм
біографічний фільм
Режисер Тревор Нан
Продюсер Пітер Снелл
Сценарист Девід Едгар
Кріс Брайант
У головних
ролях
Гелена Бонем Картер
Кері Елвес
Оператор Дуглас Слокомб
Композитор Stephen Oliverd
Кінокомпанія Paramount Pictures
Capital Equipment Leasing
Дистриб'ютор Paramount Pictures і Netflix
Тривалість 142 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
Рік 1986
Кошторис $8,500,000
IMDb ID 0091374

Леді Джейн (англ. Lady Jane) — історична драма 1986 року режисера Тревора Нанна.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм базується на реальних подіях з життя леді Джейн Грей, внучатої племінниці Генріха VIII.

Після смерті Генріха VIII Тюдора королем Англії став його син Едвард VI, переконаний протестант. Родина Грей, що була родичкою Тюдорів, мріє про те, що Едуард невдовзі візьме за дружину їхню старшу дочку, леді Джейн. Але молодий король при смерті, й могутній Джон Дадлі, глава Таємної ради, пропонує Греям інший план. Джейн має вийти заміж за Гілфорда, сина Джона Дадлі. Вона — одна зі спадкоємиць англійського престолу й після смерті Едуарда може стати королевою, тим самим не допустивши приходу до влади принцеси-католички Марії Тюдор. А оскільки майбутнє подружжя молоде й недосвідчене, то керувати королівством будуть Джон Дадлі й пара Грей.

Незважаючи на погрози й побиття, Джейн опирається майбутньому шлюбові, але Едуард переконує її поступитись. Після пишного весілля Джейн і Гілфорд переїжджають до віддаленого маєтку. Байдужі спочатку, вони згодом закохуються одне в одного. Тим часом король Едуард помирає. Перед смертю Дадлі переконує його підписати заповіт, за умовами якого трон спадкує Джейн в обхід законних прав принцес Марії та Єлизавети. Джейн розгублена, оскільки не готова стати королевою, та все ж стає до справ державних. Однак її реформи не мають підтримки, й прибічники залишають Джейн. Її правління тривало лише дев'ять днів.

Принцесу Марію проголошено королевою Англії, а Джейн, Гілфорд, Джон Дадлі й Генрі Грей оголошені узурпаторами й відправлені в Тауер. Марія збирається заміж за короля Іспанії Філіпа II й має намір дарувати прощення Джейн та її родині, попри те, що іспанський посланець вимагає їхньої страти. Але несподівано проти нової королеви спалахує повстання, й Марія, остерігаючись втратити корону, вирішує стратити Джейн і Гілфорда за звинуваченням у державній зраді. Наостанок вона пропонує їм помилування в обмін на перехід до католицизму, але Джейн і Гілфорд відмовляються.

12 лютого 1554 року леді Джейн і Гілфорд Дадлі були страчені.

У ролях[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]