Лейла Халед

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лейла Халед, 2009
Графіті з Лейлою Халед, Західний берег річки Йордан.

Лейла Халед (араб. ليلى خالد‎‎‎, івр. ליילה ח'אלד‎, нар. 9 квітня 1944 в Хайфі) — палестинська політична діячка, учасниця Народного фронту звільнення Палестини, визнаного терористичною організацією у США, Канаді, ЄС, Великій Британії та Ізраїлі.

Здобула широку славу завдяки участі у захопленні пасажирських літаків у 1969-1970 роках, організованих НФЗП. 29 серпня 1969 року взяла участь у захопленні ізраїльського літака, що мав летіти з Риму до Афін, але екіпаж був змушений повернути до Дамаску в Сирії. За її словами, поставила перед пілотом вимогу, аби літак пролетів над Хайфою — її рідним містом, яке вона не мала права відвідати. Літак приземлився в Дамаску, де після евакуації пасажирів його було підірвано. Ніхто з пасажирів не постраждав. Тоді ж військовий фотограф Едді Адамс сфотографував її в мундирі кольору хакі та палестинській куфії. Через рік взяла участь у захопленні іншого літака.

З чоловіком і синами мешкає в Аммані, Йорданія. Про неї було знято документальний фільм "Лейла Халед — Викрадачка" (Leila Khaled - Hijacker, режисерка Ліна Макбу).

Джерела[ред. | ред. код]