Лелідорп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місто
Лелідорп
Lelydorp

Координати 5°41′48″ пн. ш. 55°13′00″ зх. д.H G O

Країна Суринам
Округ Ваніка
Площа 149 км²
Висота центру 9 ± 0 м
Населення 15 576  (2004)
Часовий пояс UTC-3
GeoNames 3383714
OSM 5740858 ·R (Ваніка)
Лелідорп. Карта розташування: Суринам
Лелідорп
Лелідорп
Лелідорп (Суринам)
Мапа

Лелідорп (нід. Lelydorp) — друге за величиною місто в Суринамі, адміністративний центр округу Ваніка. Населення складає близько 15576 чоловік[1].

Спочатку місто називалося Кофі-Дйомпо (Kofi Djompo), але в 1905 році було перейменоване на честь голландського інженера і архітектора Корнеліса Лелі, який був автором безлічі великих будівельних проектів в Нідерландах, а також губернатором Суринаму. Корнеліс Лелі був відправлений у Суринам голландським урядом для пошуків золота.

Зі старою назвою міста пов'язана одна цікава історія про марона-повстанця на ім'я Кофі, якого спіймали голландські гнобителі і обезголовили. Його голова була надіта на палицю і поставлена ​​на човен на знак іншим рабам втікачам, які ховалися в джунглях. За легендою, коли човен досягнув середини річки, голова Кофі вистрибнула з човна і пропала. Слово Kofi означає «народжений в п'ятницю» (Кофі Аннан також був народжений в п'ятницю), а слово Djompo — «стрибок».

Місто Лелідорп більше схоже на село, а не на місто. Населення Ваніка становить приблизно 80 тис. чоловік, площа — 444 км². З такіой щільністю населення Ваніка є одним з найбільш урбанізованих округів. Лелідорп також є важливим зупинним пунктом між Парамарибо і аеропортом.

Населення в основному складається з яванців, гіндустані, креолів, європейських і португальських євреїв.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. World Gazetteer / Suriname. Архів оригіналу за 24 березня 2012. Процитовано 24 червня 2022.