Леонова Дар'я Михайлівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Леонова Дар'я Михайлівна
Основна інформація
Повне ім'я рос. Дарья Михайловна Леонова
фр. Daria Mikhaïlovna Leonova
Дата народження 9 (21) березня 1829
Місце народження Вишній Волочок, Російська імперія
Дата смерті 25 січня (6 лютого) 1896[1][2] (66 років)
Місце смерті Санкт-Петербург, Російська імперія[3]
Поховання Тихвінське кладовищеd
Громадянство Російська імперія
Професії оперна співачка, музична педагогиня
Освіта Російський державний інститут сценічних мистецтв
Співацький голос контральто
Інструменти вокал[d]
CMNS: Файли у Вікісховищі

Леонова Дар'я Михайлівна (9 [21] березня 1829, за ін. даними — 4 [16] березня 1834 або 1835, Вишній Волочок, нині Тверської області — 25 грудня [6 лютого] 1896, Петербург) — російська співачка (контральто).

Солістка Маріїнського (Санкт-Петербург) і Большого (Москва) театрів.

Навчалася в Санкт-Петербурзькому театральному училищі. Ще під час навчання виступала на Імператорській сцені в водевілях і п'єсах зі співом.

У 1852 році з великим успіхом дебютувала в опері «Життя за царя» («Іван Сусанін») Михайла Глінки, підготувавши партію Вані разом з композитором, якому голос Леонової дуже сподобався. Глінка і після займався зі співачкою, написав для неї «Молитву» і збирався писати оперу «Двумужница».

У 1857—1858 роках Дар'я Леонова концертувала за кордоном, зокрема в Берліні і Парижі. Вона співала в багатьох німецьких містах, знайомлячи іноземців з російською музикою, особливо з творами Глінки. Стажувалася у Дж. Мейєрбера і Д. Обера, при цьому не припиняючи концертної діяльності.

Залишивши в 1873 році оперну сцену, Леонова зробила концертну поїздку по Сибіру, ​​а також за кордоном — в Японії, Китаї і в країнах Північної Америки (Сан-Франциско і Нью-Йорк); в 1879 зробила концертне турне по Росії з М. П. Мусоргським в якості акомпаніатора. В гастрольний репертуар співачки увійшло багато творів нової російської школи.

У 1880 році відкрила (за активної участі Мусоргського) музичні курси в Санкт-Петербурзі. У 1888—1892 роках викладала спів в московському театральному училищі, а в 1892 році відкрила власні музичні класи в Москві. Серед її учнів — В. П. Шкафер, Л. Д. Донський, Л. Собінов, які виступали на Імператорській московській сцені.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]