Лехія (Львів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Лехія» Львів
Повна назва Львівський Клуб Спортовий
Лехія Львів
Прізвисько лехісти
біло-зелені
Засновано 1903
Розформовано 1939
Населений пункт Львів, Друга Річ Посполита
Стадіон «Сокіл» (тепер «Скіф») (до 1924)
Стадіон 40 піхот. пол. (1924-39)
Вміщує 30 000
Ліга
Домашня
Виїзна

«Ле́хія» Львів (пол. Lechia Lwów; офіційна назва Львівський Клуб Спортовий Лехія Львів) — колишній польський футбольний і хокейний клуб зі Львова, перший в історії польський футбольний клуб.

Історія[ред. | ред. код]

«Лехію» заснували у Львові влітку 1903 р. учні III та VI гімназій, а також колишні члени спортивного товариства «Сокіл». Згодом виник також хокейний та боксерський клуби.

У міжвоєнний період — одна з чотирьох (разом із «Погонню», «Чарними» та «Гасмонеєю») львівських команд, що була учасником першої ліги чемпіонату Польщі з футболу.

5 квітня 1931 р. на стадіоні 40-го стрілецького піхотного полку (нині — стадіон «Школяр» СДЮШОР № 4), що розташовувався наприкінці вул. Кохановського відбувся дебютний матч команди у І лізі чемпіонату Польщі проти хожувського «Руху». Дебют видався невдалим і по закінченню чемпіонату команда понизилися у класі і потім грала у окружній (другій) лізі. Її гравці були вихідцями в основному з середовища залізничників, тож протягом чи не всього свого існування «Лехію» пов'язували саме з цією групою суспільства (а не з військом, як вважалося в часи Польської Народної Республіки). У вересні 1939 р., коли розпочалась Друга світова війна, клуб припинив існування.

У 1990-х рр. група польських істориків та статистів футболу, досліджуючи архівні матеріали, віднайшла докази, що саме «Лехія», а не І. ЛКПН «Слава» (з 1905 р. «Чарні» Львів) була першим в історії польським футбольним колективом (різниця в часі заснування двох клубів — декілька днів).

Колишні назви[ред. | ред. код]

  • 1903—1939 рр. — ЛКС Лехія Львів (пол. LKS (Lwowski Klub Sportowy) Lechia Lwów)

Відомі гравці[ред. | ред. код]

Ян Пайонк у складі «Лехії»

Футболісти, які коли-небудь виступали за (або тренували) національні збірні. Прапорець означає збірну, у складі якої грала (яку тренувала) особа.

Титули та досягнення[ред. | ред. код]

Футбол[ред. | ред. код]

Хокей з шайбою[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]