Лещинська Анна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лещинська Анна
Народилася 25 травня 1699(1699-05-25)
Тшебниця, Нижньосілезьке воєводство, Республіка Польща
Померла 20 червня 1717(1717-06-20) (18 років)
Цвайбрюккен, Рейнланд-Пфальц
·пневмонія
Країна  Річ Посполита
Діяльність аристократка
Титул принцеса
Рід Лещинські
Батько Станіслав Лещинський
Мати Катажина Лещинська
Брати, сестри Марія Лещинська

Анна Лещинська (пол. Anna Leszczyńska 25 травня 1699, Тшебниця, Республіка Польща - 20 червня 1717, Цвайбрюккен, Німеччина) — старша дочка короля Польського і Великого князя Литовського Станіслава Лещинського і Катерини Опалінської,[1] сестра королеви Франції Марії Лещинської.

Біографія[ред. | ред. код]

Анна народилася 25 травня 1699 року в родині Станіслава Лещинського і його дружини Катерини Опалінської. Дівчину назвали на честь бабусі по лінії батька - княгині Анни Яблоновської. Перші роки свого життя Анна провела в Сілезії, де у 1703 році народилась її молодша сестра Марія, майбутня королева Франції. У 1704 році батька Анни було обрано королем Польщі й Великим князем Литовським. У вересні цього ж року, через загрозу з боку детронованого монарха Августа II, Анна разом з матір'ю та молодшою ​​сестрою виїхала з Варшави до Познаня. Після спроби викрадення Катерини Лещинської в 1707 році, Анна з сестрою деякий час переховувалися в Цистерціанському монастирі в Тшебніці, а потім разом з матір'ю переїхали до Шведської Померанії. У 1714 році король Швеції Карл XII призначив Станіслава Лещинського князем Цвайбрюккена (Князівства Двох мостів) і сімʼя воззʼєдналась.

У сім'ї Анна була улюбленицею батька.[2] Дівчина щодня вивчала літературу, мови, географію та історію, брала уроки танців та хороших манер. Здобула гарну освіту. Анна Лещинська була надзвичайно вродливою та скромною дівчиною. Разом із сестрою займалася благодійністю - дівчата шили одяг для бідних жителів міста.

Анна Лещинська померла в 1717 році у місті Цвайбрюккен у віці 18 років та була похована в монастирі Графінталь у Мандельбахталь, Німеччина. Смерть Анни настала внаслідок пневмонії. У момент смерті батьки й сестра перебували поряд з нею і були приголомшені раптовою смертю Анни.[3]

Передчасна смерть старшої доньки спустошила всю сім'ю, особливо батька Станіслава. Він наказав дружині й Марії ніколи не згадувати при ньому імені старшої доньки. Марія дотрималась батькового наказу. У 1725 році вона одружилась з французьким королем Людовиком XV і довгий час не згадувала при ньому імені "Анна". Лише через багато років після весілля Людовик XV дізнався про існування у дружини старшої сестри,[4] чим був дуже здивований. Саме з причини замовчування, деякі наукові праці, що нині зберігаються в архівах Франції, містять недостовірну інформацію про те, що королева Франції була єдиною дитиною Станіслава Лещинського та Катерини Опалінської.

У 2006 році під час археологічних досліджень на руїнах монастиря Графінталь було знайдено скелет молодої жінки, яку ідентифікували як Анну Лещинську. 24 червня 2017 року, у день 300-річчя від дня смерті княгині, останки Анни Лещинської перепоховали у відновленій монастирській каплиці.

Родовід[ред. | ред. код]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Богустав Лещинський
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Рафаїл Лещинський
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Анна Денгоф
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Станіслав Лещинський
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10. Станіслав Яблоновський
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Анна Яблоновська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11. Маріанна Казановська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Анна Лещинська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. Кшиштоф Опалінський
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Ян Карл Опалінський
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13. Тереза Констанца Царновська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Катерина Опалінська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14. Адам Царновський
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7. Софія Царнковська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15. Тереза Залеська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Edmund Cieślak, Stanisław Leszczyński, pp. 45-46, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Warsaw 1994.
  2. Sarah Coffin, Bodo Hofstetter Portrait Miniatures in Enamel: The Gilbert Collection, p. 87, Philip Wilson, London 2000.
  3. André Rossinot, Emmanuel Haymann, Stanislas, le roi philosophe, p. 93, Michel Lafon, Paris 2004.
  4. Bożena Krzywobłocka, Wielkopolskie damy (Great Polish Ladied), p. 123, Krajowa Agencja Wydawnicza, Poznan 1 986.