Кривосвідчення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кривосві́дчення або кривопри́сяга[1] — злочин, що має прояв у наданні завідомо неправдивої інформації правоохоронним органам, суду або органам влади. Часто відбувається у формі давання фальшивих свідчень свідком або звинуваченим на суді чи під час слідства, а також посадовою особою під присягою (наприклад, президентом США під час слухань у Сенаті[2]).

У багатьох країнах є кримінальним злочином. В Україні кривосвідчення (завідомо неправдиве показання) підлягають покаранню виправними роботами або тюремним ув'язненням строком до 3 років (стаття 384 Кримінального кодексу України).

У США кривосвідчення (англ. perjury) карається строком до 5 років у федеральних судах.[3] Закони штатів також карають кривосвідчення. Як правило, вибір міри покарання входить до компетенції суддів та може коливатися від штрафу і виправних робіт до тюремного ув'язнення, залежно від місцевих законів та обставин конкретного випадку. У Швейцарії кривосвідчення (нім. Meineid, італ. parjure, італ. falsa testimonianza) карається тюремним ув'язненням від 6 місяців до 5 років. В Ізраїлі кривосвідчення (івр. עדות שקר‎) карається тюремним ув'язненням строком до 7 років, у Німеччині — терміном до 5 років (стаття 154 КК Німеччини)[4], у Великій Британії — до 7 років[5]. За російським законодавством кривосвідчення (рос. лжесвидетельство) залежно від тяжкості можуть бути покарані позбавленням волі на строк до 5 років.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Словарь української мови / Упор. з дод. влас. матеріалу Б. Грінченко: в 4-х т. — К. : Вид-во Академії наук Української РСР, 1958. Том 2, ст. 304. Архів оригіналу за 4 січня 2019. Процитовано 3 січня 2019.
  2. What Is Clinton's Perjury Defense? [Архівовано 25 жовтня 2010 у Wayback Machine.](англ.)
  3. Criminal Law: Witnesses FAQ [Архівовано 25 березня 2010 у Wayback Machine.](англ.)
  4. § 154 Meineid [Архівовано 19 травня 2011 у Wayback Machine.](нім.)
  5. Revised Statute from The UK Statute Law Database [Архівовано 9 вересня 2010 у Wayback Machine.](англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]