Лисенков Микола Костянтинович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лисенков Микола Костянтинович
Народився 23 липня (4 серпня) 1865
Москва, Російська імперія
Помер 14 жовтня 1941(1941-10-14) (76 років)
Одеса, Румунське королівство
Поховання Другий християнський цвинтар
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність хірург
Alma mater Медичний факультет Московського університетуd
Галузь хірургія і анатомія
Заклад Імператорський Московський університетd
ОНУ ім. І. І. Мечникова
Науковий ступінь доктор медицини
Науковий керівник Pyotr Dyakonovd

Мико́ла Костянти́нович Лисенков (23 липня (4 серпня) 1865(18650804), м. Москва14 жовтня 1941, м. Одеса) — російський і радянський хірург, анатом.

Біографія[ред. | ред. код]

Микола Лисенков народився 23 липня (4 серпня) 1865 року в Москві. У 1893 році закінчив медичний факультет Московського університету й був призначений помічником прозектора при кафедрі оперативної хірургії. У 1896 році здобув ступінь доктора медицини за дисертацію «Мозкові грижі та їх лікування». У 1897 році — приват-доцент по кафедрі оперативної хірургії в Московському університеті. У 1902 році Лисенков призначений професором кафедри оперативної хірургії і топографічної анатомії медичного факультету Новоросійського університету в Одесі, став першим завідувачем цієї кафедри. З 1917 року — завідувач кафедри нормальної анатомії, а в 1923 році став завідувачем науково-дослідної кафедри морфології і фізіології Одеського університету. Брав участь в організації охорони народного здоров'я. У 1920 році — один з ініціаторів створення Одеського товариства хірургів, був почесним членом цього товариства до своєї смерті.

Лисенков автор близько 50 наукових робіт, серед них 6 монографій. Запропонував тератоїдну теорію мозкових гриж і методи їх лікування. Автор декількох методів оперативного лікування: способу виокремлення плеча, методів оперативної хірургії порожнини черепа, операції на трійчастому нерві. Розробив новий спосіб консервування анатомічних препаратів. Є одним з авторів підручника з анатомії людини, який перевидавався більше 10 разів.

У 1941 році під час оборони Одеси працював консультантом госпіталів. Помер за 2 дні до окупації міста німецько-румунськими військами.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]