Листокрутка різноколірна плодова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Листокрутка різноколірна плодова

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні тварини (Eumetazoa)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Підклас: Крилаті комахи (Pterygota)
Інфраклас: Новокрилі (Neoptera)
Надряд: Голометабола (Holometabola)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Підряд: Glossata
Інфраряд: Heteroneura
Sectio: Cossina
Subsectio: Cossina
Надродина: Tortricoidea
Родина: Листовійки (Tortricidae)
Рід: Argyroploce
Вид: Листокрутка різноколірна плодова
Argyroploce variegana
Синоніми
Hedya nubiferana (Haworth, 1811)
Посилання
Вікісховище: Hedya nubiferana
NCBI: 572853

Листокрутка різноколірна плодова (Argyroploce variegana Hb.) — метелик з родини листокруток. Шкідник сільського господарства, пошкоджує всі плодові культури. Поширена в усіх зонах України і далеко за її межами. Особливо шкодить в плодових садах степової зони України і в Криму.

Опис[ред. | ред. код]

Це невеликий метелик, розмах крил 17-21 міліметрів. Передні крила коричнево-бурі або темно-сірі, верхня частина, що займає третю частину крила, біла, з кількома темними плямками по зовнішньому краю. Задні крила темно-сірі. Яйце прозоре, округле, близько 1 міліметра в діаметрі. Гусениця довжиною 20 міліметрів, сіро-зеленого (оливкового) кольору, голова, бородавки на тілі, грудний і анальний щитки, а також грудні ноги чорні. Лялечка спочатку темно-оливкова, потім чорно-бура. Кінець черевця з гачкоподібними щетинками.

Екологія[ред. | ред. код]

Зимують гусениці третього віку в павутинних коконах під сухим листям, біля основ бруньок і в щілинах кори на тонких гілках. Навесні в період розпускання бруньок, коли середньодобова температура повітря досягає +8°С, гусениці виходять з коконів. Пошкоджують бруньки так само, як брунькова листокрутка. Пошкоджені бруньки не розвиваються, буріють і опадають. Після розпускання бруньок гусениці закручують кінці листків з нижнього боку на верхній і закріплюють їх павутиною разом з суцвіттям у суцільний жмут. У жмуті знаходиться по одній гусениці, яка пошкоджує листя, бутони і зав'язі плодів. Наприкінці травня — в червні гусениці перетворюються на лялечок між двома непошкодженими листочками, скріпленими павутиною. Через 9-15 днів з лялечки виходить метелик. Самки відкладають яйця (по одному) на листки і зрідка на плоди. Одна самка за літо відкладає до 100 яєць. Через 8-12 днів з яєць виходять гусениці, які скелетують листя, іноді пошкоджують плоди.

Джерела[ред. | ред. код]