Лист незнайомої

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лист незнайомої
Brief einer Unbekannten
Жанр новела
Форма роман
Автор Стефан Цвейг
Мова німецька
Опубліковано 1922
Країна  Австрія
ISBN-13: 978-3-596-13024-5

«Лист незнайомої» (нім. Brief einer Unbekannten) — новела австрійського письменника і драматурга Штефана Цвайґа написана у 1922 році.

Зміст[ред. | ред. код]

Новела починається з того, що її головний герой (відомий письменник Р.) отримує лист від незнайомої жінки. Під час читання листа, він дізнається про те, що ця жінка все своє життя кохала тільки його, в листі описуються всі випадки, коли їх життєві шляхи перетиналися.

У листі розповідається, що вона вперше зустріла його тринадцятирічною дівчинкою, коли він заїхав у сусідню квартиру. Два роки вона жила з ним в одному будинку, потім її сім'я переїхала і два роки вона жила в іншому місті, страждаючи від неможливості бачити його. Після чого героїня повертається до Відня, де може знову крадькома бачити коханого. Через рік у них трапляється короткий «роман довжиною в три дні», герой не впізнає в ній сусідську дівчинку, героїня вагітніє. Народжує дитину одна, ні в чому не зізнається і виховує дитину сама. Через 11 років у них трапляється черговий «роман», герой знову не впізнає героїню. Ще через рік помирає дитина і страждаючи від жару хвороби вона пише листа. Хвороба з'їдає героїню, і лист згідно із заповітом було доставлено герою. Той лист, який зараз читає герой.

Екранізації[ред. | ред. код]

Театральні постановки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]