Литвин Іван Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Литвин Іван Іванович

Народження 5 жовтня 1942(1942-10-05)
село Деремезна, Київської області
Смерть 8 серпня 2017(2017-08-08) (74 роки)
  Київ
Національність українець
Країна Україна Україна
Жанр графіка, живопис, книжкова графіка, екслібрис, станкова гравюра
Навчання Українська академія друкарства (в минулому Український поліграфічний інститут імені Івана Федорова (1972).
Діяльність художник
Напрямок символізм, формалізм, фовізм, експресіонізм
Член Національна спілка художників України
Сайт facebook.com/ivanlitvin2013

Іван Іванович Литвин (5 жовтня 1942, Деремезна Обухівського району Київської області — 8 серпня 2017, Київ) — український художник, графік, живописець, ілюстратор. Член Національної спілки художників України (1987), член Національної спілки журналістів України.

Класична обрізна гравюра (ксилографія), акварель, гуаш, чеканка, декоративний живопис на склі, традиційне ткацтво рушників, промисловий дизайн, пастель, олія на полотні, картоні та дошці — техніки та сфери, у яких працював Іван Литвин.

У професійних колах Іван Литвин відомий як графік, ілюстратор книг (понад 100). Техніка різна — гуаш, акварель, дереворит (ксилографія). Художник працював в техніках торцева й обрізна гравюри. У техніці обрізної гравюри найяскравішими є ілюстрації до книги Григорія Сковороди «Сад божественних пісень», яку видало видавництво «Дніпро» у 1988 році. Та ілюстрації до книги Василя Стефаника «Моє слово», що надрукувало видавництво «Веселка» 2001 року.

Ілюстрував твори Івана Франка, Олександра Олеся, Миколи Вороного. Не один рік, працюючи у видавництві «Веселка», Іван Литвин мовою художніх образів наближав дітей до розуміння Олени Пчілки,Віктора Близнеця, Костянтина Паустовського, Шандора Петефі, Мелвіна Елліса, Василя Жуковського, Ганса Крістіана Андерсена та інших.

Про свій перехід від графіки до живопису митець говорив так:

Довгий час я повністю присвячував себе графіці, переважно книжковій, знаходився в жорстких рамках, в мені сидів внутрішній редактор. Як не крути, а твір якогось автора диктує своє. Ти перебуваєш в чітких тематичних  межах. А в живописі я опинився сам на сам з собою. Я і мольберт – між нами більш нікого.

За словами мистецтвознавця Дмитра Степовика:

Для творчості Івана Литвина характерні використання стилів від реалізму до фовізму, національної символіки, узагальнення, філософська систематизація, спрощення, фігуративність, умовність тем і сюжетів.

Роботи Івана Литвина зберігаються у Музеї гетьманства в Києві, Музеї історії міста Києва, у приватних колекціях України, США, Росії, Німеччини, Польщі, Іспанії.

Освіта[ред. | ред. код]

Творчість[ред. | ред. код]

Гравюри Івана Литвина до збірки новел Василя Стефаника

Працював у галузі графіки, станкового живопису. Деякі твори:

Робота[ред. | ред. код]

Працював художником та художнім редактором у видавництвах «Веселка», «Дніпро», «Мистецтво».

Посилання[ред. | ред. код]