Литовсько-шведські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Литовсько-шведські відносини
Швеція
Швеція
Литва
Литва

Литовсько-шведські відносини — двосторонні відносини між Литвою і Швецією. Литва має своє посольство в Стокгольмі, а Швеція — у Вільнюсі.

Історія[ред. | ред. код]

У 2001 президент Литви Валдас Адамкус відвідав Стокгольм, щоб обговорити інтеграцію Литви в Європейському Союзі і подальшу співпрацю двох держав.[1].

У лютому 2009 прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс зустрівся з прем'єр-міністром Швеції Ф. Рейнфельдтом в Стокгольмі. Прем'єр-міністри обговорили енергетичні проекти Литви і Балтії, ситуацію на фінансових ринках Литви, Швеції, Європи і світу. Шведський прем'єр-міністр також підтвердив, що шведський уряд був сильно зацікавлений в стабільності Литви та балтійських країн і збирався продовжувати заохочувати довгострокові інвестиції шведських банків в економіку Литви[2].

У липні 2009 президентка Литви Даля Грибаускайте здійснила свою першу поїздку до Швеції. Вона зустрілася з прем'єр-міністром Швеції Рейнфельдтом,[3] а також керівниками шведських банків SEB і Swedbank, щоб обговорити економічну ситуацію в Литві.[4]

Угоди[ред. | ред. код]

У 1991 підписано торговельну угоду.

У січні 2000 підписано угоду щодо підвищення безпеки на атомних станціях[5]. У березні того ж року дві країни підписали ядерної безпеки угоду про співпрацю[6].

У 2005 дві країни разом з Росією підписали угоду про виняткові економічні зони в Балтійському морі, континентальному шельфі. Нова межа пройде приблизно в 1,5 км від демаркаційної лінії відповідно до угоди між СРСР і Швецією 1988 року[7].

Співробітництво[ред. | ред. код]

Шведська торгова палата в Литві була розпочата як Swedenhouse в 2001 році і була перетворена в торгово-промислову палату в 2005 році[8].

У 2007 Литовська енергетична компанія «Lietuvos Energija» і шведська «Svenska Kraftnat» оголосили, що вони розглядають питання про можливий зв'язок двох країн в області енергетики.[9]

Примітки[ред. | ред. код]