Лицар волі (книга)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лицар волі (книга) — книга Миколи Мушинки, у якій відтворено сторінки життя і діяльності громадського та політичного діяча Закарпатської України Степана Степановича Клочурака (1895—1980).

Зміст[ред. | ред. код]

В першому виданні своєї книги Микола Мушинка розповідає про діяльність Степана Степановича Клочурака, який був ініціатором антиугорського повстання на Закарпатській Гуцульщині, засновником і президентом Гуцульської Республіки в Ясіні (1919), командиром закарпатської сотні УГА в боротьбі з більшовиками та денікінцями. В книзі відображено й міжвоєнний період життя діяча, який був співорганізатором «Просвіти», торговельних, економічних, молодіжних, військових та педагогічних спілок на Закарпатті, керівником українських фракцій Соціал-демократичної й Аграрної партій та головним редактором їх друкованих органів: «Народ», «Вперед» та «Земля і Воля». Детально розкрита діяльність в уряді Карпатської України[1].

Друге видання доповнене новими архівними матеріалами, взятими, в основному, із московської судової справи над Степаном Клочураком та його спільниками в 1945 році[1].

Художнє оформлення[ред. | ред. код]

Книга проілюстрована фоторепродукціями переважно з архіву автора. Частина фотоматеріалів — із приватного музею історії Гуцульщини Едуарда Зелінського в готельному комплексі «Скіфське полювання» в смт. Ясіня.

Видання[ред. | ред. код]

Видання здійснене на замовлення та коштом Рахівської районної ради[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Мушинка М. І. Лицар Волі: Життя і політично-громадська діяльність Степана Клочурака. — Видання друге, змінене і доповнене. — Ужгород: Ґражда, 2011. — 440 с.: іл.

Джерела[ред. | ред. код]

Мушинка М. І. Лицар Волі: Життя і політично-громадська діяльність Степана Клочурака. — Видання друге, змінене і доповнене. — Ужгород: Ґражда, 2011. — 440 с.: іл.

Посилання[ред. | ред. код]

У Празі відбувся творчий вечір Миколи Мушинки [Архівовано 30 листопада 2018 у Wayback Machine.]