Личинкоїд пломенистий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Личинкоїд пломенистий
Самець пломенистого личинкоїда
Самець пломенистого личинкоїда
Самиця пломенистого личинкоїда
Самиця пломенистого личинкоїда
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Личинкоїдові (Campephagidae)
Рід: Довгохвостий личинкоїд (Pericrocotus)
Вид: Личинкоїд пломенистий
Pericrocotus speciosus
Latham, 1790
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Pericrocotus speciosus
Віківиди: Pericrocotus speciosus
ITIS: 916581
МСОП: 22706766
NCBI: 1200966

Личинкоїд пломенистий[1] (Pericrocotus speciosus) — вид горобцеподібних птахів родини личинкоїдових (Campephagidae). Мешкає в Південній і Південно-Східній Азії. Раніше вважався конспецифічним з іржастим личинкоїдом[2]. Виділяють низку підвидів.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 20-23 см, враховуючи довгий хвіст, вага 19-24,5 г. Виду притаманний статевий диморфізм. У самців голова і верхня частина тіла чорні, блискучі. Нижня частина тіла, надхвістя і плями на крилах червоні. Форма і колір плям на крилах, а також відтінок нижньої частини тіла різниться в залежності від підвиду. У самиць голова і верхня частина тіла сірі, нижня частина тіла, обличчя, крайні стернові пера, надхвістя і плями на крилах жовті. У самців підвидів P. s. nigroluteus і P. s. marchesae нижня частина тіла, надхвістя і плями на крилах жовті.

Підвиди[ред. | ред. код]

Пломенистий личинкоїд (зверху) і бура синчівка (знизу)
Пломенисті личинкоїди

Виділяють вісімнадцять підвидів:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Пломенисті личинкоїди мешкають в Пакистані, Індії, Непалі, Бутані, Бангладеш, М'янмі, Китаї, Таїланді, Лаосі, В'єтнамі, Камбоджі, Малайзії, Індонезії, Брунеї і на Філіппінах. Частина гімалайських популяцій взимку мігрують на південь, до північної Індії і Бангладеш. Вони живуть у вологих рівнинних і гірських тропічних лісах, в заболочених лісах і в садах, на висоті до 2100 м над рівнем моря. Зустрічаються зграйками, часто приєднуються до змішаних зграй птахів. Живляться комахами, їх личинками і павуками. Гніздяться на деревах, в кладці 2-3 яйця, інкубаційний період триває 15 днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pericrocotus speciosus у базі Avibase.
  2. J, Praveen (13 липня 2020). Taxonomic updates to the checklists of birds of India, and the South Asian region 2020 (PDF). Indian Birds. 16: 12—19. Архів оригіналу (PDF) за 14 квітня 2021. Процитовано 22 квітня 2022.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Bristlehead, butcherbirds, woodswallows, Mottled Berryhunter, ioras, cuckooshrikes. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 7 травня 2014. Процитовано 22 квітня 2022.