Ловля тунця (картина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Ловля тунця»
Творець: Сальвадор Далі
Час створення: 1966—1967
Розміри: 304 × 404 см
Висота: 304 см
Ширина: 404 см
Матеріал: олія на полотні
Музей: Фонд Поля Рікара

«Ловля тунця» — картина іспанського художника Сальвадора Далі, написана у 1966—1967 роках.[2] Зберігається у колекції Фонду Поля Рікара у Франції на острові Бендор.

В композиції картини Далі синтезує свої попередні стильові відкриття: тут поєднані в одному цілому сюрреалізм, «квінтесенція жанрового живопису», пуантилізм, «action painting», ташизм, геометрична абстракція, поп-арт, оп-арт, психоделічне мистецтво.[3] Картина має підзаголовок «Присвята Менсоньє», вона присвячена французькому живописцю XIX ст. Жану Луї Ернесту Менсоньє, який спеціалізувався на зображенні батальних сцен.

Історія[ред. | ред. код]

Далі почав працювати над створенням величезного полотна «Ловля тунця» (304 × 404 см) у 1966 році і закінчив у наступному сезоні. Імпульсом до її створення стали враження від розповіді батька про альмадрабу — добування тунця у бухтах, і показана ним гравюра невідомого шведського художника, що зображує ловлю тунця. У 1967 році Далі писав, що тоді розповідь батька викликала в його юнацькій уяві видіння блакитних вод моря, що кипіли від скаженого танцю збитих в одне ціле людей і рибин.

Вперше «Ловля тунця» була виставлена у 1971 році в Парижі в готелі «Моріс» як центральний твір виставки «Присвята Менсоньє» і одразу стала сенсацією. В каталозі до виставки Далі написав, що «Ловля тунця» є найбільш вишуканою його роботою. Кінцевим стимулом до її створення, за словами Далі, була думка Тейяра де Шардена про те, що Всесвіт скінченний у часі і обмежений у просторі, а не являє безкінечність, як часто думають; космос знаходиться десь в одній точці, і в певний момент він зійшовся саме в його картині, де сконцентрована вся «жахлива енергія» космосу, що представлена як у вбивцях, так і в жертвах кривавої бійні.

Картину придбав Поль Рікар (англ. Paul Ricard) за 280 тис. доларів. Через деякий час полотно у Рікара вкрали, що полестило Далі, оскільки ця крадіжка викликала великий резонанс. Пізніше з'ясувалось, що крадій вирішив здобути її для того, щоб довести, що може винести картину такого великого розміру.[4]

Опис[ред. | ред. код]

Ми бачимо на цій картині поєднання часів, тут сусідують персонажі, що нагадують своїм виглядом героїв античного, дохристиянського світу, і сучасні люди. Дія розвивається в напруженій динаміці поз і ракурсів. Люди ніби в'язнуть в цьому вирі гріхів, в тяжкій, наповненій тушами рибин і кров'ю воді, вони і самі ніби приречені власною жорстокістю на страждання.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://www.salvador-dali.org/en/artwork/catalogue-raisonne-paintings/obra/818/tuna-fishing
  2. а б Рогожин А. И. Сальвадор Дали: миф и реальность. — М.: «Республика», 1992. — 224 с.: ил. ISBN 5250019463 (рос.)
  3. Нере Ж. Сальвадор Дали. — «Арт Родник». — 2001. — 96 c.: ил. ISBN 5888960578 (рос.)
  4. Ян Гибсон. Безумная жизнь Сальвадора Дали. — «Арт-Родник». — 1998. — ISBN 5888960292 (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ян Гибсон. Безумная жизнь Сальвадора Дали. — «Арт-Родник». — 1998. — ISBN 5888960292