Mozilla (талісман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мозілла (або Моззі, Моз, англ. Mozilla, Mozzie, Moz) був талісманом нині закритої Netscape Communications Corporation.

Мозілла виглядає як зелена або червона мультиплікаційна ящірка. Її створив Дейв Титус у 1994 році, а ім'я придумав програміст Джеймі Завінські під час однієї зустрічі, коли працював у компанії.

Ім'я «Mozilla» вже використовувалась Netscape як кодове ім'я для Netscape Navigator 1.0. Воно походить від комбінації слів «Mosaic killer» (вбивця Mosaic; тому що Netscape хотіла змістити NCSA Mosaic з позиції браузера номер один у світі) і «Godzilla» (Ґодзілла). Спочатку талісман мав різні форми, включаючи того ж самого астронавта в шоломі, але вибір ґодзіллоподібної ящірки безсумнівно краще підходив до ґодзіллоподібного імені.

Мозілла займав чільне місце на вебсайті Netscape в ранні роки існування компанії. Однак необхідність у створенні більш «професійного» образу (особливо у випадку корпоративних клієнтів) привела до його видалення. Але Мозілла продовжував використовуватися всередині Netscape, часто присутній на футболках, що видаються працівникам, або на малюнках, що прикрашають стіни містечка Netscape в Маунтін-В'ю.

Пізніше ім'я «Mozilla» стало відомішим, коли воно було використано для відкритого браузера з такою ж назвою. У той час як талісман Мозілли спочатку використовувався на сайті mozilla.org і як логотип в браузері, він був, зрештою, замінений великим, лютішим Tyrannosaurus rex (якому так і не дали офіційної імені, але зате також часто називають Мозілли).

Коли Netscape в 1998 році придбала сайт-каталог NewHoo, вона перейменувала його в Open Directory Project з псевдонімом «dmoz» (Directory of Mozilla) через його схожість з проектом Mozilla. Зображення Мозілли було поміщено на кожну сторінку сайту, що залишається і донині, незважаючи на розформування Netscape після придбання її AOL.