Лодзький промисловий район

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Одна з лодзьких текстильних фабрик, початок 1950-х років. ХХ ст.

Лодзький промисловий район (ЛПР) — промисловий район у Лодзькому воєводстві. У минулому — це найбільший кластер текстильної промисловості в Польщі та один з найбільших у світі.

Територіальний ареал[ред. | ред. код]

Промисловий район Лодзі, окрім Лодзі, також включає сусідні міські центри, такі як: Паб'яниці, Згеж, Александрув-Лодзький, Константинув-Лодзький, Озоркув, а також більш віддалені райони Томашів-Мазовецький, Здунська Воля та Серадз. На початку цей район входив до Каліш-Мазовецького промислового району[1].

Галузева структура промисловості[ред. | ред. код]

Основу промисловості в Лодзькому промисловому районі становили такі промислові підприємства:

Історія[ред. | ред. код]

Початки промислового району Лодзі сягають 1920-х років XIX ст. У 1820 році в результаті урядових постанов, виданих сеймом Королівства Польського, Лодзь було включено до фабричних міст Каліш-Мазовецького промислового округу. Сприятливі природні та правові умови започаткували швидкий розвиток промисловості у Лодзі, який тривав до 1990-х років. З 20 століття 1990 року в Лодзькому промисловому районі спостерігається економічна криза, спричинена різким спадом виробництва в легкій промисловості, яка є домінуючою в регіоні. В свою чергу, це було викликано такими причинами: крахом східного ринку, збільшенням конкурентного імпорту та повільним процесом адаптації державних підприємств до ринкових умов.

Лодзький промисловий район сьогодні[ред. | ред. код]

У ході розвитку промисловий район Лодзі зазнав серйозних перетворень, але найбільші зміни відбулися після 1990 року, в період глибокої реструктуризації промисловості регіону. У цей час зростає значення машинобудівної промисловості. Великі корпорації, які виробляють побутову техніку, Philips, Bosch, Siemens, General Electric і Indesit, розмістили свої заводи в цьому регіоні.

Завдяки будівництву перехрестя автомагістралей A1 і A2 і його центральному розташуванню в Польщі, цей район також став місцем для багатьох експедиторських компаній і розподільних центрів. До прикладу, Shell, Coca-Cola та Gillette розмістили тут свої дистриб'юторські центри.

В регіоні діє особлива Лодзька економічна зона.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Skoczylas M. M. Historia medycyny a potencjał turystyczny Nadpilicza Środkowego. W: red. Magowska A., Pękacka-Falkowska K., Owecki M. Wybrane problemy historii medycyny. W kręgu epistemologii i praktyki. Poznań: Wydawnictwo Kontekst, 2020, s. 53-75. ISBN 978-83-65275-95-0, treść on-line