Локгідський скандал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Локгідський скандал (англ. Lockheed bribery scandals) — політичний скандал в ФРН, Італії, Нідерландах та Японії, пов'язаний із корупцією політичних кіл цих країн та американською авіабудівною компанією Локгід.

Компанія дала великі хабарі високопосадовцям згаданих країн для продажу своїх військових та пасажирських літаків. В 1976 році факт хабаря був виявлений і оприлюднений Комітетом зовнішніх справ Сенату США. Це спричинило великий політичний скандал у цих країнах.

Так наприклад менеджер та лобіїст «Локхіду» Ернест Хаузер на слуханнях в Сенаті США визнав, що в 1961 році його корпорація дала хабар в розмірі 10 мільйонів доларів міністру оборони ФРН Францу Йозефу Штраусу та його партії ХСС для купівлі в «Локхіда» для Бундесверу 916 винищувачів Lockheed F-104 Starfighter.

В Японії за хабарі від Локхіда був заарештований екс-прем'єр Танаку Какуея, ряд значних політиків та бізнесменів, а також керівництво авіакомпанії. Судовий процес тягнувся більше десятиліття. В лютому 1995 року Верховний Суд Японії остаточно визнав усіх підозрюваних винними.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Локгідський скандал // 『日本大百科全書』 [Енциклопедія Ніппоніка]. — 第2版. — 東京: 小学館, 1994—1997. — 全26冊. (яп.)

Посилання[ред. | ред. код]