Бучацький Лонгин Хрисантович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Лонгин Бучацький)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бучацький Лонгин Хрисантович
Зображення
Зображення
Народився 1843
Монастириський район, Тернопільська область, СРСР
Помер 1896
Діяльність актор
Alma mater Національний університет «Львівська політехніка»

Лонгин Хризантович Бу́чацький (1843, Яргорів — 1896, Санкт-Петербург) — інженер, добрий актор-аматор, один з перших і заслужених засновників театру «Руська бесіда» у Львові, завдяки чому його ім'я згадується в «Історії Українського театру». Брат Володимира Бучацького.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в с. Яргорів, нині Монастириського району Тернопільської області. Закінчив реальну школу, а у 18611866 роках — львівську Технічну академію.[1] Певний час жив у Львові, згодом емігрував до Росії, де працював інженером, видав кілька технічних праць, зокрема «Новый тип верхних шлюзных затворов в применении к большемерным шлюзам Мариинской системы» і «Типы речных судов и их рациональная конструкция, с определением наивыгоднейших размеров стоимости тракции и провозной платы с пуда версты», тощо. Ціле життя нежонатий, дітей не мав.

В «Історії політичної думки галицьких українців 1848—1914» Костя Левицького також є згадка про Лонгина Бучацького:

«Перша вистава руського народного театру відбулася 29. марта 1864, в салі „Народного Дому“ у Львові. Тут явився намісник граф Менсдорф, та за ним світські і військові достойники, що заняли почесні місця. Коли занавіса піднеслась станув перед очима видців гурт святочно прибраних хлопців і дівчат, та з-поміж них виступив студент університету Льонгин Бучацький і виголосив святочний прольоґ, написаний о. професором д-ром Омеляном Огоновським. Опісля відіграла орхестра симфонію Вербицького, та по ній почала ся вистава „Марусі“. Саля греміла від оплесків і радости не було кінця…»

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Księga pamiątkowa Towarzystwa «Bratniej Pomocy» Słuchaczów Politechniki we Lwowie. — Lwów : nakładem Towarzystwa «Bratniej Pomocy» Słuchaczów Politechniki, 1897. — S. 203. (пол.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Бучацький Омелян. Історія роду Бучацьких.
  • Левицький Кость. Історія політичної думки галицьких українців 1848—1914. — Львів, 1926.