Лорд-адвокат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лорд-Адвокат
шотл. гел. Morair Tagraidh
шотл. Laird Advocat
англ. Lord Advocate
Посаду обіймає
Вальтер Джеймс Вольфф

від 1 червня 2016 року
Стиль Високоповажний
Член Cabinet of Scotlandd
Призначає Британський монарх за порадою Першого міністра
Термін каденції Необмежений
Створення 1483 рік
Перший на посаді Джон Росс
Заступник Solicitor General for Scotlandd
Вебсайт gov.scot/About/People/Ministers/Lord-Advocate

Лорд-адвокат (шотл. гел. Morair Tagraidh, шотл. Laird Advocat, англ. Lord Advocate) або Адвокат Її Величності — головний юридичний радник Корони у Шотландії з цивільних та кримінальних справ. Аналогічний пост існує в Англії та Уельсі — посада Генерального атторнея[en].

Історія[ред. | ред. код]

Посада лорда-адвоката з'явилася у Шотландії в 1483 році при правлінні короля Якова III[1]. Першим, хто займав цю посаду, був сер Джон Росс Ґрімл з Монґренана[2].

З 1707 по 1998 рік лорд-адвокат входив у британський уряд та був головним радником Уряду у Шотландії як з правових, так і з цивільних справ. Після деволюції у Великій Британії лорд-адвокат став членом шотландського кабінету. Він також є одним з найвищих сановників Шотландії.

Роль та функції лорда-адвоката[ред. | ред. код]

Лорд-адвокат, старший радник з питань законодавства, грає важливу роль в судочинстві Шотландії:

  • очолює систему кримінального переслідування і розслідування випадків смерті;
  • є старшим юридичним радником уряду Шотландії;

Призначається лорд-адвокат Шотландії королевою Великої Британії за порадою Першого міністра. На відміну від інших членів шотландського кабінету, Перший міністр Шотландії не може змістити адвоката Корони без згоди парламенту.

Заступником лорда-адвоката є Генеральний Соліситор. Він має право виконувати обов'язки адвоката Її Величності в разі його відсутності з будь-якої причини. Лорд-адвокат також має право уповноважити свого заступника для вирішення будь-якого завдання[3].

Лорди-адвокати[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Joseph Timothy Haydn, Robert Beatson. {{{Заголовок}}}.
  2. The constitutional role of the Attorney General: fifth report of session 2006–07 [Архівовано 18 грудня 2019 у Wayback Machine.], UK Parliament Constitutional Affairs Committee, Ev 96(англ.)
  3. Scottish Government (20 червня 2014). Role and Functions of the Lord Advocate. www.gov.scot. Архів оригіналу за 5 квітня 2017. Процитовано 4 квітня 2017.
  4. First minister Alex Salmond unveils enlarged cabinet. BBC News. 19 травня 2011. Архів оригіналу за 22 травня 2011. Процитовано 7 липня 2019.(англ.)
  5. Holyrood approves James Wolffe and Alison Di Rollo as top legal officers. The Scotsman. 1 липня 2016. Архів оригіналу за 5 червня 2016. Процитовано 7 липня 2019.(англ.)