Лугуру

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лугуру
Luguru, суах. Waluguru
Поселення в горах Улугуру, початок ХХ ст. (між 1906 і 1918).
Кількість понад 0,4 млн осіб (2009)
Ареал Танзанія Танзанія
Близькі до: Зарамо, народи банту
Мова кілугуру
Релігія мусульмани, християни (в горах Улугуру)

Лугу́ру (валугуру, гуру, лугулу) — народ групи банту в Танзанії.

Територія, чисельність, мова, релігія[ред. | ред. код]

Проживають у східній частині центральної Танзанії, адміністративно це райони Кілоса і Морогоро регіону Морогоро, а також регіон Пвані, дисперсно урбанізованими групами в столиці місті Дар-ес-Саламі та на Занзібарі. Край народу лугуру — Улугуру поділяється на рівнинну й гірську (однойменні гори) частини.

Станом на 2009 рік представників народу лугуру — 404 тисячі осіб[1].

Розмовляють мовою кілугуру (чілугуру), діалекти невідомі; писемна (на основі латинки). Молодь застосовує також англійську, тоді як старше покоління людей лугуру, зокрема в горах є переважно неосвіченим (2000-ні).

За релігією переважно мусульмани-суніти, серед лугуру-горян є християни.

Супільство, господарство, культура[ред. | ред. код]

Традиційно лугуру — матрилінійний народ, традиції збереглись переважно у горян; рівнинні лугуру активно задіяні в сільському господарстві (таро, маніок) та сфері обслуговування.

До 1990-х років традиційні суспільство і методи виховання (зокрема ініціації) відігравали більшу роль. Дотепер люди старшого віку практикують і полюбляють поміч, народні зібрання й гуляння, участь у традиційних церемоніях.

В культурному плані лугуру добре відомі традиційними танцями в період від жовтня до січня, надто жителі сіл Longwe, Tegekelo, Mgeta, Kumba, Singisa, Bwakira, Kolero, Nyamighadu тощо. Своєрідна національна кухня.

На початку 1970-х років Інститут суахілійських студій при Дар-ес-Саламському університеті на чолі з Т.С.Й. Сенго здійснював збирання і запис зразків фольклору різних танзанійських народів, зокрема і лугуру[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Simons, Gary F. and Charles D. Fennig (eds.). 2018. Ethnologue: Languages of the World, Twenty-first edition. Dallas, Texas: SIL International. Online version: Luguru. A language of Tanzania (англ.)}
  2. Громова Н.В., Урманчева А.Ю. Танзанийские сказки-билингвы // в кн. Африканская сказка III. К исследованию языка фольклора., Москва.: «Восточная литература» РАН, 2005, 519 с. — С. 215-216 (рос.)

Джерела, посилання та література[ред. | ред. код]