Лукань Володимир Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лукань Володимир Григорович

Народження 26 березня 1961(1961-03-26) (63 роки)
Дрогобич, Львівська область, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
Навчання Львівська національна академія мистецтв
Діяльність художник
Працівник Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника

Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Володи́мир Лукань (нар. 26 березня 1961, м. Дрогобич) — український художник, творчість якого відродила галицьку ікону на склі. Осв. ЛДІПДМ (1984. Доцент кафедри образотворчого мистецтва ім. М. Фіголя Прикарпатського національного університету, художник, мистецтвознавець. Працює в галузі ікономалярства на склі, живопису, графіки, декоративно-прикладного мистецтва. Монографії: «Вибрані статті про мистецтво. Явища. Постаті. Імена»(2006).

Біографія[ред. | ред. код]

Володимир Лукань народився 1961 року в місті Дрогобичі, Львівської області. Навчався у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва. З 1984 року викладає на художньо-графічному факультеті Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.

Працює в галузі іконопису на склі, малярства та графіки. Роботи знаходяться в галереях та приватних збірках України, США, Канади, Німеччини, Англії, Польщі, Росії.

Живе і працює в Івано-Франківську.

Володимир Лукань автор нового напряму (стилю) в мистецтві - QaRt.QR код, який все більше і більше простору охоплює навколо, став джерелом натхнення для стилістики QaRtу. Власне і назва виникла саме від цього. Це своєрідне мистецтво на межі традиції і сучасності. Використовуючи цифровий елемент, який несе інформацію для ґаджета, автор створив графічні композиції, які стали зрозумілими для глядачів. Більше того, не нав’язливо залишив місце для  уяви і фантазії споглядаючих, тим самим «втягуючи» їх у творчий процес. Тому кожен учасник виставки бачив щось своє у абстрактних і асоціативних композиціях. А виставка цифрового мистецтва мала неабиякий успіх, адже на ній були представлені як роботи авторів, що працюють в чисто цифровому мистецтві, так і новий підхід, розроблений Володимиром Луканем.   В основі QaRt лежить QR код, а там відповідно піксель, або ж маленький чорний квадрат, який  являється відправною точкою у роботах В.Луканя. Власне   з нього, а точніше з трьох пікселів, починається та набирає форм і обертів вся композиція. Відповідно  три квадрати по кутах є чіткими і сталими елементами, які  і є основою QaRty. З кожною новою роботою в стилі к’юарт автор показує  нові можливості цього феномену.  Адже, при правильному розташуванні пікселів в стилістиці к’юарту можна створювати та адаптувати уже існуючі різножанрові композиції. Для повноти розуміння процесу створення потрібен певний меморандум, в якому автор прописав обов’язкові і умовні правила. Наголошуємо, що саме в процесі пошуку, ескізуванні, роздумів і адаптації прописувались деякі правила.  Перш за все формат і розміри – це аркуші в клітинку, розміром 15 х 15 см, матеріал – гелева ручка.  Означено певні рамки, дальше те, що безпосередньо взято з QR коду – це три квадрати, які розташовані у лівому верхньому і нижньому кутах, також у правому верхньому, а правий нижній кут залишається відкритим. Саме цей вільний простір потребує особливої уваги при створенні композиції, адже завжди потрібно враховувати чим і як заповнити його. Або ж, навпаки, саме цей «вільний» кут можна використовувати як початок роботи і від нього відштовхуватись і рухатись відповідно до центру, враховуючи при цьому, уже існуючі елементи.  Завдяки тому, що В.Лукань представив широкий спектр сюжетності, можна побачити, що і геометричні, і жанрові композиції, і інфографіка, при правильному підході, органічно вписуються у ці рамки.[1] [1] . QaRt напрям у сучасному мистецтві

Посилання[ред. | ред. код]

  • Роботи прикарпатських митців демонструються в Дрогобичі. Івано-Франківська ОДТРК. 12 квітня 2010. Процитовано 14 квітня 2010. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=404 (довідка)
  1. Нагорняк, Христина (2023). QART ЯК РІЗНОВИД ГРАФІКИ У СУЧАСНОМУ МИСТЕЦТВІ. Тези доповіді в рамках проведення науково-практичної конференції:«Актуальні питання сучасної науки: історія, теорія, практика» (українська) . Нотатки сучасної науки: електронний мультидисциплінарний науковий часопис. – № 6. – Харків: СГ НТМ «Новий курс». с. 8—10.