Лукіянчин Анатолій Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лукіянчин Анатолій Миколайович
Народився 2 липня 1959(1959-07-02) (64 роки)
Гнатків, Томашпільський район, Вінницька область, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
Діяльність різьбяр по дереву
Членство Національна спілка майстрів народного мистецтва України

Лукіянчин Анатолій Миколайович (нар. 2 липня 1959, с. Гнатків, Вінницька область) — український майстер різьблення на дереві. Член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України (1991)[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Лукіянчин Анатолій Миколайович народився 2 липня 1959 р. в с. Гнатків Томашпільського району Вінницької області. Майстер з різьби по дереву. Член Асоціації майстрів народної творчості і ремесел (1989 р.)

Творчість[ред. | ред. код]

У 1981 р., працюючи теслею у с. Гнатків, почав вивчати різьбярство. Оформив у Гнаткові кімнату бойової слави, дитячий садок, ігрову кімнату у школі, їдальню на тракторній бригаді. Працює в техніці сухої виїмчастої і рельєфної різьби по дереву. У своїй творчості використовує традиційну орнаментику народної різьби Поділля і Прикарпаття.[2]

За останні 10 років виготовив півтора десятка класичних іконостасів для новозбудованих храмів. Розробляє самостійно і виготовляє за власними проєктами різноманітні меблі, сувенірну продукцію.

В 2019 р. у с. Гнатків Томашпільського району створив Унікальний музей-мануфактуру. Анатолій Миколайович колекціонує і приводить до ладу різноманітні деревообробні інструменти з усього світу. Нині в його колекції — близько 300 ручних фуганків. А ще у музеї кожен може зробити власний дерев'яний виріб.[3]

Учасник районних, обласних, всеукраїнських мистецьких виставок від 1987 р. Неодноразово виставлявся в Києві на ВДНГ. Має грамоти і дипломи, медаль лауреата фестивалю народної творчості і ремесла.

Вироби Анатолія Миколайовича замовляють для виставок і продажу фонди міст Києва, Львова, Кишинева, Сімферополя та ін.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. О. С. Барнасюк (2017). Лукіянчин Анатолій Миколайович. Енциклопедія сучасної України. 59192. Архів оригіналу за 1 листопада 2023. Процитовано 1 листопада 2023.
  2. Лукіянчин Анатолій Миколайович // Народні майстри Вінниччини: довідник / Упр. культури і туризму Вінниц. ОДА, Вінниц. обл. центр нар. творчості ; уклад.: Т. О. Цвігун, Н. А. Сентемон, Т. Г. Гец. — Вінниця: Державна картографічна фабрика, 2009. — С. 64.
  3. http://www.dyvy.com.ua/?p=379[недоступне посилання]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Лукіянчин Анатолій Миколайович // Народні майстри Вінниччини: довідник / Упр. культури і туризму Вінниц. ОДА, Вінниц. обл. центр нар. творчості ; уклад.: Т. О. Цвігун, Н. А. Сентемон, Т. Г. Гец. — Вінниця: Держ. картогр. ф-ка, 2009. — С. 64.
  • Лукіянчин, А. «Хист, бажання і гарний інструмент…»: [про різьбяра з Гнаткова Томашпільського району Анатолія Лукіянчина] / Анатолій Лукіянчин ; записав Олег Кривоніс // Вінниччина. — 2015. — 7 серп. — С. 6 : кольор. фот.