Лупе Велес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лупе Велес
англ. Lupe Vélez
Ім'я при народженні ісп. María Guadalupe Villalobos Vélez
Народилася 18 липня 1908(1908-07-18)[3][4][…] або 18 липня 1906(1906-07-18)[6]
Сан-Луїс-Потосі, Мексика
Померла 13 грудня 1944(1944-12-13)[4][5]
Беверлі-Гіллз, окр. Л.-Анджелес, Каліфорнія, США
  • передозування барбітурату
  • Поховання Panteón de Doloresd
    Громадянство  Мексика
    Діяльність кіноакторка, акторка театру, телеакторка
    Роки діяльності 19271944
    У шлюбі з Джонні Вайссмюллер
    IMDb nm0892473
    Автограф
    Нагороди та премії

    зірка на голлівудській Алеї слави[d]


    CMNS: Лупе Велес у Вікісховищі

    Марія Гвадалупе Вільялобос Велес (ісп. María Guadalupe Villalobos Vélez), відома як Лу́пе Ве́лес (англ. Lupe Vélez; 18 липня 1908(19080718) — 13 грудня 1944) — американська акторка мексиканського походження, яка зробила успішну кар'єру в Голлівуді в 1930-і і 1940-і роки. За внесок у кіно удостоєна зірки на Голлівудській алеї слави.

    Життєпис[ред. | ред. код]

    Ранні роки[ред. | ред. код]

    Народилася в мексиканському місті Сан-Луїс-Потосі 18 липня 1908 року в сім'ї армійського офіцера і оперної співачки. Освіту отримала в монастирській католицькій школі в Техасі, а після її закінчення повернулася в Мексику, де в 1924 році дебютувала як танцюристка в одному з театрів Мехіко. Батько заборонив їй використовувати його прізвище як її артистичний псевдонім, і вона взяла дошлюбне прізвище матері, ставши Лупе Велес. Незабаром знову повернулася в США, де оселилася в Каліфорнії і стала виступати у водевілях. Там її помітила легендарна комедіантка Фанні Брайс, яка дуже допомогла подальшому розвитку її кар'єри.[7]

    Початок кінокар'єри[ред. | ред. код]

    З Рамоном Новарро у фільмі «Усміхнений хлопчик» (1931)

    Дебютувала в кіно в 1927 році в німому фільмі «Гаучо» з Дугласом Фербенксом. Рік потому стала однією з 13 молодих акторок у списку WAMPAS Baby Stars, яким пророкували зоряне майбутнє. У її перших роботах в кіно їй діставалися в основному етнічні ролі — іспанки, француженки, росіянки.

    Одні з перших головних ролей виконала у фільмах «Леді з тротуару» і «Тигрова троянда» в 1929 році. Далі були нові роботи в кіно, знімалася з Кларою Боу і Гері Купером. На початку 1930-х Велес була особливо популярна в кінокомедіях, серед яких «Голлівудська вечірка» і «Палука», обидва знятих в 1934 році.

    До того часу Лупе Велес було вже за 30, але великою кінозіркою вона не стала. Розчарувавшись в кінокар'єрі, вона покинула Голлівуд і вирушила в Нью-Йорк, де дебютувала на Бродвеї. Там вона виступила в одній постановці, після чого намагалася знайти роботу в кіно в інших країнах, але, не марно, тому знову повернулася в Голлівуд в 1939 році.

    Успіх у Голлівуді[ред. | ред. код]

    У 1939 році Велес виконала головну роль в комедії «Дівчина з Мексики», який отримав велику популярність. Після цього «RKO», студія яка зняла фільм, запросила Лупе Велес на ролі ще в серії подібних «мексиканських» комедій, також добре прийнятих публікою. Успіх цих стрічок зробив Велес досить популярною в Голлівуді, і в наступні роки вона багато знімалася не тільки на «RKO», але і «Universal Pictures» і «Columbia Pictures». У 1943 році вона на деякий час повернулася в Мексику, де з'явилася в двох фільмах, які були добре прийняті місцевою аудиторією.

    Завдяки своїй зовнішності Велес була помітною красунею в Голлівуді і мала стосунки з такими зірками, як Гері Купер, Чарлі Чаплін, Еррол Флінн і Джон Гілберт. Одружена була з 1933 по 1938 з олімпійським чемпіоном з плавання Джонні Вайсмюллером, Тарзаном в класичних голлівудських фільмах.

    Смерть[ред. | ред. код]

    На початку 1940-х Лупе Велес почала роман з молодим актором Гарольдом Марешом, від якого завагітніла. Будучи вихованою в суворих католицьких традиціях, вона не могла зробити аборт, але в страху осоромлення через народження позашлюбної дитини покінчила з собою. 13 грудня 1944 року вона провела вечір у ресторані з давньою подругою, акторкою Естель Тейлор, після чого повернулася додому і прийняла надмірну дозу снодійного.[8] У передсмертній записці написала: «Гарольду: Бог простить тебе і простить мене теж; я волію піти з життя з нашим немовлям, перш ніж я принесу його з соромом в цей світ. Лупе». За повідомленням секретарки Білі Кіндер, акторка була знайдена мертвою в своєму ліжку.[9]

    Ця новина довго не сходила зі шпальт газет через чутки, що оточували несподівану смерть. У різних джерелах стверджувалося, що Лупе Велес була знайдена мертвою в туалеті, з головою, опущеною в унітаз, через нудоту, спричинену передозуванням. Також писали, що Велес, будучи вже без тями через пігулки, спіткнулася, впала головою в унітаз і захлинулася.[10]

    Багато скептиків висловлювали думку щодо її смерті. Було відомо, що протягом всього життя акторка часто страждала від безпричинного хвилювання і депресій. З'явилося припущення, що у Велес був психічний розлад, який без лікування призвів до самогубства. Зрештою, Лупе Велес була відома відвертою поведінкою та численними романами, на підставі чого видається малоймовірним страх народити незаконну дитину.[11]

    Лупе Велес похована в Мехіко в Ротонді видатних діячів. За внесок у кіно удостоєна зірки на Голлівудській алеї слави.

    Згадки[ред. | ред. код]

    • У 1965 році Енді Воргол зняв фільм «Лупе», з Еді Седжвік у головній ролі, де велика увага приділялася тій фатальній ночі, коли Лупе Велес не стало.
    • Акторка згадана в серіалі «Сімпсони» в епізоді «Homer's Phobia». Під час організованої для Сімпсонів екскурсії по Спрінгфілду продавець Джон, вказуючи на магазин сантехніки, каже: «А тут Лупе Велес купила унітаз, в якому потонула».

    Фільмографія[ред. | ред. код]

    Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
    1934 ф Голлівудська вечірка Hollywood Party Джейн
    1929 ф Леді тротуарів Lady of the Pavements Нанон дель Рей
    1927 ф Ґаучо Gaucho дівчина з гір

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Virtual International Authority File[Dublin, Ohio]: OCLC, 2003.
    2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
    3. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
    4. а б Internet Broadway Database — 2000.
    5. а б Find a Grave — 1996.
    6. Library of Congress Library of Congress Name Authority File
    7. Ramírez, Gabriel 1986
    8. Biography for Lupe Velez. Turner Classic Movies. Архів оригіналу за 19 травня 2009. Процитовано 19 квітня 2009.
    9. Fregoso, Rosa Linda (2003). MeXicana encounters. Berkeley: University of California Press. с. 121-122. ISBN 1-57488-480-8.
    10. The Straight Dope / Did Lupe Vélez really drown in the toilet?. Архів оригіналу за 3 лютого 2017. Процитовано 20 липня 2017.
    11. Fregoso, Rosa Linda. (2007) Lupe Velez: Queen of the B's.

    Посилання[ред. | ред. код]