Лух авт (газета)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ӆух авт
Логотип газети
Логотип газети
Тип Суспільно-політична
Мова Хантийська
Формат А3

Засновано 6 січня 2001
Власник Департамент інформації та громадських зв'язків Ямало-Ненецького автономного округу
Головний редактор Кельчин Геннадій Павлович
Головний офіс 629008, м. Салехард, вул. Подшибякіна, 17
Наклад 650

северноеиздательство.рф/issues/5/1293.html

Лух авт (хант. Ӆух авт — «Ангальський мис») — газета хантийською мовою (шуришкарський діалект), що видається в Салехарді (Ямало-Ненецький автономний округ)

Газета виходить з 6 січня 2001 року. Висвітлює події з життя народу ханти, його побут, культуру та традиції. На шпальтах газети можна знайти публікації з фольклористики, хантийської міфології, народні казки та оповідання[1].

Наразі в редакції працює чотири співробітники. Виходить раз на тиждень на чотирьох шпальтах. Наклад — 650 примірників (станом на 2012).

Історія[ред. | ред. код]

Тривалий час в Ямало-Ненецькому автономному окрузі не було жодної газети хантийською, хоча за даними Всесоюзного перепису населення 1989 року на території округу мешкало понад 7 тисяч ханти, переважна більшість з них володіла хантийською. Національна інтелігенція була занепокоєна таким становищем та прагнула докорінно змінити ситуацію. Почалося листування з різними інстанціями, державними установами, щоб ті розглянули питання про створення хантийськомовної газети. Після великої підготовчої роботи постановою губернатора ЯНАО в грудні 2000 року була створена окружна національна газета. 6 січня 2001 року на чотирьох шпальтах було видано перший номер. До кінця 2001 року було набрано штат з п'яти осіб[1].

2007 року на III Всеросійському фестивалі фінно-угорської преси газета посіла друге місце в номінації «Найкраща серія фоторепортажів про національні традиції фінно-угорських народів»[2]. Газета зробила значний внесок у формування хантийської літературної мови, до неї неодноразово звертались вчені з Ханти-Мансійського автономного округу[3].

Починаючи з 2012 року «Ӆух авт» входить до складу державного закладу «Северное издательство» в м. Салехарді.

2014 року головному редактору газети Геннадію Кельчину була вручена перша премія губернатора Ямало-Ненецького АО «За внесок у збереження та розвиток національної культури малочисельних народів Півночі»[4].

Див. також[ред. | ред. код]

  • Шуришкарський район — єдиний район в Російській Федерації, де ханти становлять відносну більшість населення — 44,64 %
  • Ханты ясанг — суспільно-політична хантийськомовна газета Ханти-Мансійського автономного округу — Югри

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б ЛУХ АВТ. Северноеиздательство.рф[недоступне посилання](рос.)
  2. Ямальская газета «Лух авт» — лауреат конкурса финно-угорской прессы finugor.ru [Архівовано 12 червня 2020 у Wayback Machine.](рос.)
  3. Ямальской хантыйской газете исполнилось 10 лет. Сайт муниципального образования Салехард. Архів оригіналу за 17 грудня 2014. Процитовано 12 листопада 2014.(рос.)
  4. На Ямале четыре работника культуры удостоены премий главы региона Север-пресс. Архів оригіналу за 12 листопада 2014. Процитовано 12 листопада 2014.(рос.)