Луцій Валерій Флакк (консул 131 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Валерій Флакк
лат. L. Valerius L.f.L.n. Flaccus
Народився невідомо
Рим
Помер після 131 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політичний, державний та військовий діяч
Знання мов латина
Суспільний стан патрицій[d][1]
Посада консул
Термін 131 рік до н. е.
Попередник Публій Рупілій
Наступник Марк Перперна
Рід Валерії
Батько Луцій Валерій Флакк
Мати невідомо
Брати, сестри Луцій Валерій Флак[1][1]
У шлюбі з невідомо
Діти Луцій Валерій Флакк

Луцій Валерій Флакк (лат. Lucius Valerius Flaccus; д/н — після 131 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч часів Римської республіки, консул 131 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Валеріїв. Син Луція Валерія Флакка, консула 152 року до н. е. Про молоді роки та кар'єру відомо замало. У 152 році до н. е. втратив батька.

Його обрано фламіном Марса, втім коли саме це відбулося невідомо. Висувається версія, що був претором у 139 році до н. е., головував на засіданні сенату, де обговорювалося встановлення дружніх стосунків з Симоном Хасмонеєм, етнархом Юдеї. Проте це все ще є об'єктом дискуссії. У 133 році до н. е. виступав проти закону Тиберія Гракха, але не відомо, чи брав участь у його вбивстві.

У 131 році до н. е. обрано консулом разом з Публієм Ліцинієм Крассом Муціаном. Під час каденції в колишньому Пергамському царстві спалахнуло повстання на чолі з Аристоніком. Оскільки Флакк був фламіном, він не мав права залишати межі Італії, тому Муціан домагався самостійно очолити військо в Пергамі. У свою чергу Луцій Валерій зауважував, що Публій Ліциній є великим понтифіком й тому теж не має права залишати Рим та Італію. У результаті сталася затята суперечка, яку не зміг врегулювати сенат. Рішення було винесення на трибутні коміції, де переміг Муціан. Тому Луцій Валерій Флакк вимушений був поступився колезі у праві придушити повстання пергамців.

Про подальшу долю відсутні відомості.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • William Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 1, Boston: Little, Brown and Company, Vol.2 pag.158 n.10 (англ.)
  • Broughton R. Magistrates of the Roman Republic. — New York, 1951. — Vol. I. — P. 600. (англ.)
  • Friedrich Münzer: Valerius 175). // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band VIII A,1, Stuttgart 1955, Sp. 21 f. (нім.)
  • Tassilo Schmitt, «[I 21] V. Flaccus, L.» // Der Neue Pauly vol. 12/1 (Stutgardiae: Metzler, 2002. ISBN 3-476-01482-7) col. 1095. (нім.)
  1. а б в Digital Prosopography of the Roman Republic