Луцій Віпстан Мессалла (військовий трибун)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Віпстан Мессала
Народився близько 47
Помер бл. 80
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик, державний та військовий діяч, красномовець, письменник
Військове звання військовий трибун
Термін 69 рік
Рід Віпстани
Батько Мессала Віпстан Галл
Діти Луцій Віпстан Мессалла

Луцій Віпстан Мессала (Lucius Vipstanus Messalla; близько 47 — бл. 80) — політичний, державний та військовий діяч, видатний красномовець часів ранньої Римської імперії, письменник.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив зі стану вершників Віпстанів. Син Мессали Віпстана Галла, консула-суффекта 48 року.

У 69 році Віпстан Мессала обіймав посаду військового трибуна в армії Марка Апонія Сатурніна, легата Мезії. Разом з останнім на чолі VII Клавдієвого легіону вирушив до Італії, щоб об'єднатися з військами, які перейшли на бік Веспасіана. Під Вероною військо збунтувалося проти Сатурніна. Мессала безуспішно намагався захистити свого командира, але той змушений був тікати, і командування перейшло до Антонія Прима. Мессала брав участь в облозі Кремони, битві при Бедріаке, захопленні Риму.

У 70 році виступив у сенаті на захист свого зведеного брата, донощика Марка Аквілія Регула. Помер у молодому віці, тому що про його подальшу кар'єру нічого невідомо.

Творчість[ред. | ред. код]

Написав спогади про військову кампанію на боці Веспасіана, в якій брав участь. Володів видатними здібностями красномовця. Зображений Тацитом як один з персонажів діалогу «Про красномовців».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Settipani C. «Continuité gentilice et continuité sénatoriale dans les familles sénatoriales romaines à l’époque impériale», 2000. (фр.)