Луцій Корнелій Лентул (цезаріанець)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Корнелій Лентул
Народився прибл. 80 до н. е.
Помер після 46 до н. е.
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик
Суспільний стан патрицій[1]
Рід Корнелії
Батько Луцій Корнелій Лентул Нігер
Мати Публіція
Брати, сестри Луцій Корнелій Лентул[1][1]
Діти Луцій Корнелій Лентул

Луцій Корнелій Лентул (*Lucius Cornelius Lentulus, прибл. 80 до н. е. — після 46 до н. е.) — політичний діяч пізньої Римської республіки.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патрциіанського роду Корнеліїв Лентулів. Син Луція Корнелія Лентула Нігера, претора 62 року до н. е., і Публіції.

Замолоду став фламіном Марса. У 59 році до н. е. був разом із батьком звинувачений Луцієм Веттієм в участі у змові з метою вбивства Гнея Помпея, проте обвинувачення не було доведено. Втім вимушений був перебратися до Афін, де навчався красномовства та філософії.

У 54 році до н. е. притягнув до суду звинуватив в применшення величі римського народу Авла Габінія, раніше переміг його батька на консульських виборах. Проте виступив настільки невдало, що накликав на себе підозри в змові з обвинуваченим.

У 49 році до н. е. підтримав Гая Цезаря у боротьбі проти Гнея Помпея. Залишався у Римі не брав участь у військових подіях. Остання згадка про Лентула датується 46 роком до н. е.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Drumann W. Geschichte Roms in seinem Übergange von der republikanischen zur monarchischen Verfassung oder Pompeius, Caesar, Cicero und ihre Zeitgenossen. Hildesheim, 1964. Bd. 2, p. 446–447.
  • Macrob. Sat. III 13, 11
  1. а б в Digital Prosopography of the Roman Republic