Луїс Карлос Галан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луїс Карлос Галан
ісп. Luis Carlos Galán Sarmiento
Народився 29 вересня 1943(1943-09-29)
Букараманга, Колумбія
Помер 18 серпня 1989(1989-08-18) (45 років)
Соачаd, Кундінамарка
Поховання Центральний цвинтар Боготиd
Країна  Колумбія
Діяльність політик, журналіст, дипломат, економіст, адвокат
Alma mater Pontifical Xavierian Universityd
Знання мов іспанська
Посада Minister of Education of Colombiad, член Сенату Колумбіїd, ambassador of Colombia to Italyd і councillor of Bogotád
Партія Колумбійська ліберальна партіяd
Конфесія католицтво[1]
Батько Mario Galán Gómezd
Брати, сестри Augusto Galán Sarmientod і Antonio Galánd
У шлюбі з Gloria Pachónd
Діти Карлос Фернандо Ґаланd, Juan Manuel Galánd і Claudio Galán Pachónd

Луїс Карлос Галан Сарміенто (ісп. Luis Carlos Galán, 29 вересня 1943(19430929) Букараманга, Сантандер — 18 серпня 1989 Соачі, Кундінамарка) — колумбійський журналіст і політик, жертва наркомафії.

Біографія[ред. | ред. код]

Луїс Карлос був третім з дванадцяти дітей Маріо Галана Гомеса і Сесілії Сарміенто Суарес. Він був двоюрідним братом колишнього генпрокурора Колумбії Альфонсо Вальдівієсо Сарміенто. У 1949 році після замаху на Хорхе Еліцера Гайтана родина Галан переїхала до Боготи. Спочатку Галан відвідував коледж в Букараманзі, з 1952 року коледж у Боготі. У підлітковому віці Галан брав участь у студентських протестах 1957 року проти режиму Густаво Рохаса Пінільї. Він був затриманий на одну ніч. В 1960 році Галан закінчив з відзнакою університет у Боготі, де вивчав право та економіку. Закінчивши навчання в 1965 році, він почав працювати в щоденній газеті «El Tiempo». Того ж року народився його дошлюбний син Луїс Альфонсо Галан Корредор.[2] У 1971 році він одружився з журналісткою Глорією Пахон Кастро, і в них народилось троє дітей: Хуан Мануель, Клаудіо Маріо та Карлос Фернандо. Галан був довіреною особою президента Карлоса Льєраа Рестрепо. Його наступник Місаель Пастрана Борреро призначив в 1970 році Галана міністром освіти. У 1972 році його відправили послом до Італії. Повернувся в 1987 році, щоб стати офіційним кандидатом у президенти від Ліберальної партії. Галан підтримував закон про екстрадицію злочинців у США.

Він був сенатором у той час, коли наркодилери у Медельїні розширювали свій бізнес на міжнародному рівні. Разом з тодішнім міністром юстиції Родріго Ларою Боніллою Галан боровся з наркоділками, після чого в 1984 році був вбитий Лара Бонілла.[3] Незважаючи на цю атаку, Галан продовжував боротися з наркобаронами.

Отримавши кілька погроз у вбивстві, Галан був застрелений вбивцями, найнятими наркокартелями, 18 серпня 1989 року під час своєї публічної демонстрації в місті Соача, департамент Кундінамарка. На той момент він впевнено лідирував в громадських опитуваннях серед усіх кандидатів у президенти. Його вбивство досі залишається не розкритим до кінця. Похований на Центральному кладовищі Боготи.

Після вбивства Галана колумбійський уряд активізував боротьбу проти наркоманів у Медельїні разом із DEA, адміністрацією з питань наркозахисту. Це призвело до «Наркотероризму», в якому картель Медельїна тероризував Колумбію жорстокими нападами протягом багатьох років. Боротьба з картелем Медельїна закінчилася в 1993 році смертю Пабло Ескобара. Пізніше це пішло на користь Картелю Калі, іншому об'єднанню колумбійських наркобаронів у Калі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.eltiempo.com/archivo/documento/CMS-5854929
  2. El hijo secreto de Luis Carlos Galan rompio su silencio [Архівовано 22 квітня 2021 у Wayback Machine.]. elespectador.com. Abruf am 21. März 2017 (spanisch)
  3. Luis Carlos Galán — Kolumbiens politischer Held [Архівовано 15 червня 2020 у Wayback Machine.]. reise-nach-kolumbien.de. Abruf am 9. April 2017

Посилання[ред. | ред. код]