Луїс Моліна Азарта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луїс Моліна Азарта
Кар'єра
Депортіво Алавес Президент (19551956)

Луїс Моліна Азарта (ісп. Luis Molina González Asarta) — баскський підприємець, президент клубу «Депортіво Алавес» із міста Віторія-Гастейс. В 1955—1956 роках 13-й, за ліком, президент головного футбольного клубу Алави[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Луїс Моліна Азарта був із числа баскської знаті, бо лише таким родинам доручалося кермування спортивними тогочасними клубами басків. Його предки були місцевими латифундистами, відтак і Луїс Моліна Азарта обирали в різні громадські асоціації. Коли в місті постав спортивний клуб Моліна-Азарати стали його акціонерами-партнерами, і так триває покоління за поколінням.

Луїс Моліна Азарта продовжував родинні фінансові справи і був активним партнером спортивного клубу, а поготів його обрали в 1955 році президентом клубу «Депортиво Алавес». Прийшовши до команди в часі підйому команди (коли вони перебували в головній лізі іспанського футболу), йому вдалося зберегти кістяк колективу. Незмінний тоді тренер Маноло Ечезаррета (Manolo Echezarreta) продовжив такичні експерименти, але прикрі поразки наприкінці сезону опустили команду до числа аутсайдерів[2]. Довелося поборотися за місце в лізі у перехідних іграх, але й в цьому випадку фортуна відвернулася від алавесців. Відтак, втрата місця в Ла-Лізі, спонукала Луїса переглянути свою учась в клубі і він поступився місцем своїм партнерам, наступною знатною родиною Сальвадора Гарсії дель Діестро.

Але, поступившись посадою президента алавесців, Луїс Моліна Азарта продовжував свої фінансові справи та сприяння спорту в столиці Алави, прививши й своїм нащадкам любов до спорту та клубу. Так, в 2010 році, їхня родина підставила плече підтримки клубу, опісля фінансового фіаско Пітермана, ввійшовши в члени правління й утримуючи над ним фінансовий триумвірат[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Президенти «Депортиво Алавес»
  2. Derbi desbordado
  3. Guillermo Asarta ... El empresario forma junto al presidente Alfredo Ruiz de Gauna y un socio cuya identidad se revelará en próximas fechas el triunvirato que aglutina el 56% del capital social albiazul. Архів оригіналу за 4 листопада 2019. Процитовано 4 листопада 2019.

Посилання[ред. | ред. код]