Луї Матьє Моле

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луї Матьє Моле
Народився 24 січня 1781(1781-01-24)[1][2][…]
Париж, Королівство Франція
Помер 23 листопада 1855(1855-11-23)[1][2][…] (74 роки)
Сен-е-Уаз, Франція
Країна  Франція
Діяльність політик, посадова особа
Знання мов французька[1]
Членство Французька академія і Société de l’histoire de Franced
Титул граф[d]
Посада депутат Національної асамблеї Франції, голова уряду Франціїd, голова уряду Франціїd, Member of the Chamber of Peersd, голова Ради міністрів Франціїd, міністр закордонних справ Франції, Minister of Justiced, seat 34 of the Académie françaised і Prefect of Côte-d'Ord
Партія Орлеаністи
Рід Moléd
Батько Édouard François Mathieu Moléd
Мати Mère Saint-Louisd
У шлюбі з Caroline Lalive de La Briched
Діти Élisabeth Moléd
Нагороди
Великий Хрест ордена Почесного легіону Commander of the Order of the Reunion

Граф Луї Матьє Моле (фр. Louis-Mathieu Molé, 24 січня 1781, Париж — 23 листопада 1855, Валь-д'Уаз) — французький політик, і державний діяч, який двічі, з 6 вересня 1836 року по 31 березня 1839 року і з 23 лютого 1848 року по 24 лютого 1848 будучи прем'єр-міністром, очолював кабінет міністрів Франції. Член Французької академії.

Біографія[ред. | ред. код]

Мати Луї Матьє — католицька блаженна Марі-Луїз де Ламуаньона. Батько Моле був судовим чиновником, страчений в 1794 році на гільйотині.

Сам Моле під час революції жив в Швейцарії і в Англії.

Твір Луї Моле «Essai de morale et de politique», доводить політичну необхідність наполеонівського режиму, звернуло на себе увагу французького імператора. Моле був призначений префектом, генеральним директором шляхів сполучення, зведений в гідність графа Імперії і в 1813 році отримав посаду міністра юстиції.

Після зречення Наполеона від престолу, Молі склав із себе свої повноваження, але згодом приєднався до конституційних роялістам.

У 1815 році Моле зведений в пери Франції.

У 1815—1818 роках був морським міністром в кабінеті Армана Еммануеля дю Плессі Рішельє.

У палаті перів він надавав рішучий опір ультрареакційні заходам уряду. Після Липневої революції Моле отримав в першому міністерстві Луї-Філіпа посаду міністра закордонних справ і домігся на цій посаді визнання Липневої монархії з боку іноземних урядів, дотримуючись політики невтручання.

У жовтні 1836 роки після виходу у відставку першого міністерства Луї Адольфа Тьера Луї Моле було доручено створення нової, консервативного кабінету міністрів, в якому він зайняв пост міністра-президента та міністра закордонних справ.

Спочатку одним з його товаришів був Франсуа П'єр Гійом Гізо, але в 1837 році останній разом з своїми друзями вийшов з кабінету і через деякий час приєднався до великої коаліції, що утворилася проти Моле з усіх відтінків опозиції. Йому ставили в провину особливо поступливість його по відношенню до короля і слабкість по відношенню до іноземним державам. У березні 1839 році кабінет міністрів Моле упав під ударами коаліції.

Коли в лютому 1848 року король змушений був зважитися на звільнення Гізо, він хотів знову закликати Молі, але швидкий хід подій змусив його звернутися до Тьєру і Оділона Барро.

Під час Другої республіки Моле вважався одним з вождів консервативної партії, але мало брав участь у дебатах, а після перевороту 2 грудня 1851 року остаточно самоусунувся від політики.

Єдиним дитиною Луї-Матьє і його дружини Каролін Лалів де ла Бріш була дочка Елізабет, і через відсутність спадкоємця чоловічої статі зі смертю Моле згасла і його графська прізвище.

Крім вищезгаданого праці, Молі надрукував безліч політичних і академічних промов і статей.

Примітки[ред. | ред. код]