Львівгаз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Львівгаз, ДП)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Львівгаз
АТ «Львівгаз»
Тип Господарське товариство
Форма власності публічна компанія
Галузь енергетика
Спеціалізація газопостачання
Попередник(и) ДП «Львівгаз»
Засновано 1994., В 1994р. на базі ДП «Львівгаз» було створено ВАТ «Львівгаз», а 18 листопада 2010 р. ВАТ «Львівгаз» рішенням загальних зборів акціонерів перейменовано у ПАТ «Львівгаз»
Штаб-квартира м. Львів, Україна
Територія діяльності Львівська область
Попередні назви ВАТ «Львівгаз»
Ключові особи Дацюк Павло Миколайович
Власник(и) Державна власність
Холдингова компанія НАК «Нафтогаз України»
lv.dsoua.com
Мапа

АТ «Львівгаз»акціонерне товариство[1], яке займається газопостачанням та газифікацією у місті Львові та Львівській області.

Історія[ред. | ред. код]

Напередодні Першої світової війни біля Дашави під час бурильних робіт (котрі проводила одна з німецьких фірм у пошуках калійної солі) відкрите родовище природного газу. Проте в умовах війни і розвалу Австро-Угорської імперії до 1918 року роботи було зупинено.

У 1921 році роботи було поновлено. Почалось промислове використання родовища. Збудовано газопроводи: Дашава-Стрий (14,4 км, 1921), Стрий-Дрогобич (1924), Дашава-Стебник (1925). Почали створюватися акціонерні спілки і товариства по видобутку природного газу — зокрема, АТ «Газоліна». У 1929 році прокладено газопровід Дашава-Львів (68 км), розпочато будівництво львівських газорозподільної і вимірювальної станцій, укладено першу угоду Львівської управи з АТ «Газоліна».

Після подій «золотого вересня» у 1939 році на базі АТ «Газоліна» було створено Стрийське експлуатаційне управління Наркомату нафтової промисловості СРСР. З квітня 1940 року у Львові почав діяти трест «Укргаз». В середині 1940 року на базі львівського міського газового підприємства утворився трест «Львівгаз». У 1941 році його реорганізовано в Львівський газовий завод, проте після війни, 22 липня 1947 року, завод став знову трестом.

Трест підпорядковувався Львівському міськвиконкому. До його складу входили: Львівський газовий завод, завод по ремонту і виготовленню газової апаратури «Львівгаз-апарат», Управління місцевої газової мережі, міська контора по експлуатації та газозбуту (з 4-ма філіями), міська будівельна контора «Львігаззбут», відділ робітничого постачання.

В 1952 році, з метою газифікації не тільки Львова, але й сільської місцевості у області, при тресті створено ремонтно-будівельне управління. 13 серпня 1955 року, трест отримав обласний статус (із підпорядкуванням відділу комунального господарства Львівського облвиконкому). «Львівгаз» прийняв на обслуговування газове господарство двох областей – Львівської і ліквідованої Дрогобицької.

Газифікація області почалася з 1956 року. У 1994 році на базі ДП «Львівгаз» було створено ВАТ «Львівгаз».

До червня 2023 року «Львівгаз» належав ПрАТ «Газтек», фактичним власником підприємства був Дмитро Фірташ[2].

З 29 червня 2023 року АТ «Львівгаз» перейшло під державне управління групи компаній «Нафтогаз України»[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. АТ «Львівгаз»
  2. Майже не олігарх. Що втратив Фірташ з початку великої війни. // Автор: Микола Топалов. 20.12.2022, 13:30
  3. До Групи Нафтогаз перейшли ще три облгази - що зміниться для споживачів. 29.06.2023, 16:44