Людвіг Борхардт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Людвіг Борхардт
Ludwig Borchardt
Народився 5 жовтня 1863(1863-10-05)[1][2][3]
Берлін, Німецький союз[1]
Помер 12 серпня 1938(1938-08-12)[1][2][3] (74 роки)
Париж[1]
Поховання Каїр
Країна  Пруссія Німецька імперія Веймарська республіка Третій Рейх
Національність німець
Діяльність архітектор, мистецтвознавець, археолог, architectural historian, єгиптолог, колекціонер мистецтва
Галузь Археологія, Єгиптологія
Вчителі Адольф Ерманd
Членство Berlin fraternity of the Märkerd[4]
Відомий завдяки: відкрив світу Нефертіті
Брати, сестри Georg Hermannd
У шлюбі з Emilie Borchardtd

CMNS: Людвіг Борхардт у Вікісховищі

Лю́двиг Бо́рхардт (нім. Ludwig Borchardt; 5 жовтня 1863, Берлін — 12 серпня 1938, Париж) — німецький єгиптолог, відомий як людина, що відкрила світу Нефертіті.

Біографія[ред. | ред. код]

Людвіг Борхардт вивчав архітектуру і єгиптологію під керівництвом Адольфа Ермана. Після роботи у сфері дорожнього будівництва він відгукнувся на пропозицію Ермана взяти участь в порятунку історичних цінностей з храму острова Філи, який підпадав під затоплення при будівництві першої Асуанської греблі. Борхардту було доручено вивчення фундаменту храмового комплексу і написів в самому храмі.

По закінченню роботи на острові Філи Борхардт брав участь у складанні Головного каталогу експонатів Єгипетського музею у Каїрі. Перша наукова праця Борхардта, що вийшла в 1905 році, являла собою каталог статуй і статуеток царів і простолюдинів. В подальшому, як член Єгипетського комітету, він опублікував «Нариси про німецькі та інші іноземні розкопки у Єгипті», що підвели підсумки десяти років розкопок археологічних пам'ятників.

Як експерт Борхардт допомагав німецьким музеям і приватним колекціонерам поповнювати свої зібрання та посприяв створенню німецького «Папірускартелю» (нім. Papyruskartell) — комісії, яка б контролювала бібліотечні та приватні колекції єгипетських раритетів у Німеччині. Будинок Борхардта на острові Замалек поблизу Каїра з часом перетворився в науковий центр, де зустрічались дослідники та науковці. У 1907 році в його будинку розпочав роботу Німецький інститут єгипетських цінностей.

У 1903 році Борхардт одружився з дочкою банкіра Едуарда Коена, забезпечивши тим самим собі фінансовий статок. Він зміг дедалі більше часу присвячувати єгиптології та проводити розкопки на власні кошти.

Незабаром він розпочинає будівництво «Німецького будинку» у Фівах, фінансування якого здійснила влада Німеччини. «Німецький будинок» став німецьким культурним центром у Єгипті. Тим паче відносини Борхардта з колегами у Єгипті зіпсувались через конфлікт з Гастоном Масперо, головним інспектором єгипетських старожитностей: Борхардта відсторонили від польових робіт, а пізніше звинуватили у шпигунстві. Відновити розкопки він спромігся лише у 1911 році.

Бюст Нефертіті, одна з самих відомих знахідок Людвіга Борхардта

При сприянні Німецького південного товариства (нім. Deutsche Orient-Gesellschaft) Борхардт розпочав розкопки в Ель-Амарні, на місці розташування давнього міста Ахетатон, столиці Стародавнього Єгипту при Ехнатоні. Загалом було організовано чотири дослідницьких сезони. 6 грудня 1912 року під час проведення цих розкопок була винайдена майстерня скульптора Тутмоса, в якій поряд з скульптурним портретом головної дружини Ехнатона Нефертіті, знайшли ще близько п'яти десятків скульптур з зображенням самого Ехнатона, його наближення, також вапняні моделі, на основі яких потім створювали кам'яні пам'ятники. У 1913 році бюст Нефертіті, навмисно спотворений накладанням вапна, був визнаний єгипетською владою малоцінним та вивезений у Німеччину.

З початком Першої світової війни Борхардт був вимушений поїхати з Єгипту. У 1915 році Німецький інститут єгипетських старожитностей у Каїрі було зачинено, і лише у 1923 році Борхардт отримав право його відновити. У 1927 році його зусиллями знову відчинився культурний центр у Фівах, але на відміну від довоєнного часу масштаб розкопок, що дозволили проводити Борхардту, був дуже обмежений. У віці 65 років він залишив посаду директора Інституту єгипетських старожитностей. Ще через рік Інститут став філіалом Німецького археологічного інституту.

У 1931 році Борхардт став засновником приватного дослідницького інституту, фінансування якого здійснювалось на кошти дружини. По завершенню Другої світової війни цей заклад отримає назву Швейцарського інституту архітектури і археології Стародавнього Єгипту. Після приходу до влади у Німеччині націонал-соціалістів Борхардт через єврейське походження своєї дружини опинився в немилості — доступ до «Німецького будинку» в Фівах було закрито. Наукові і особисті контакти з колегами в Німеччині також були розірвані.

Невідомо, коли і як він повернувся з Єгипту. Помер він 12 серпня 1938 року в Парижі (за деякими джерелами у Цюриху).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Deutsche Nationalbibliothek Record #116246243 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. а б Енциклопедія Брокгауз
  4. Burschenschafter-Stammrolle: Verzeichnis der Mitglieder der Deutschen Burschenschaft nach dem Stande vom Sommer-Semester 1934B: Willy Nolte, 1934.