Людвіг Бюхнер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Людвіг Бюхнер
Народження 29 березня 1824(1824-03-29)[1][2][…]
Дармштадт, Велике герцогство Гессен[1]
Смерть 1 травня 1899(1899-05-01)[1][3][…] (75 років)
Дармштадт, Німецький союз[1]
Поховання Alter Friedhof Darmstadtd
Громадянство (підданство)  Велике герцогство Гессен
Знання мов
  • німецька[2][5]
  • Діяльність
  • нейронауковець, математик, лікар, фізіолог, письменник
  • Викладав Тюбінгенський університет
    Науковий ступінь доктор медицини (1848)
    Літературний напрям атеїзм, Вільнодумство і Scientific materialismd
    Партія Німецька прогресивна партія
    Конфесія атеїзм
    Брати, сестри Георг Бюхнер, Wilhelm Büchnerd, Alexander Büchnerd і Luise Büchnerd
    Автограф

    CMNS: Людвіг Бюхнер у Вікісховищі
    S:  Роботи у  Вікіджерелах

    Людвіг Бюхнер (1824, Дармштадт — 1899) — німецький філософ, лікар, природознавець, брат письменників Георга, Олександра і Луїзи Бюхнер.

    Біографія[ред. | ред. код]

    Народився 29 вересня 1824 в Дармштадті в родині лікаря. Був п'ятою дитиною в сім'ї (всього 8 дітей). Майже всі брати і сестри Бюхнера відрізнялися неабиякими здібностями і талантами. Його племінником був Ернст Бюхнер (1850—1924), хімік-винахідник.

    Людвіг Бюхнер — найбільший представник матеріалістичного напрямку в європейській філософії 2-ї половини 19-го століття. Ф. Енгельс, бажаючи підкреслити відмінності марксистської філософії, назвав Л. Бюхнера (а з ним К. Фохта і Я. Молешотта) «вульгарними» матеріалістами (Бюхнер стояв на позиціях механічного матеріалізму). У філософію Бюхнер увійшов швидше як популяризатор позитивних наукових досягнень, використовував новаторський для того часу, насичений прикладами та аргументами стиль. Почасти тому його головна праця «Сила і матерія» (витримав в Росії до 1905 року 17 видань) сприймається скоріше як філософський памфлет на захист матеріалізму, ніж розвиток оригінальної концепції. Громадська позиція Л. Бюхнера, його прагнення донести ідеї прогресу і досягнення науки до самих соціальних низів є, по суті, продовженням лінії французьких матеріалістів Епохи Просвітництва 18 ст. Був прихильником і пропагандистом дарвінізму і поширював його принципи на суспільне життя, розділяючи таким чином ідеї соціального дарвінізму.

    Автор праць «Людина згідно з наукою», «Любов і любовні відносини тваринного світу» (1881) і багатьох інших. Особливо широко була відома його робота «Сила і матерія» (1855). Критикував позицію Карла Фохта про те, що мозок виділяє думку, подібно до того як печінка — жовч.

    Противниками Бюхнера були Поль Жане та ін.

    Примітки[ред. | ред. код]

    Джерела[ред. | ред. код]