Людина, яка застрелила Ліберті Веленса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Людина, яка застрелила Ліберті Веленса
англ. The Man Who Shot Liberty Valance
Жанр вестерн
Режисер Джон Форд
Продюсер Willis Goldbeckd
Сценарист Willis Goldbeckd
На основі The Man Who Shot Liberty Valanced[1]
У головних
ролях
Джеймс Стюарт[2][3][4], Джон Вейн[5][2][…], Віра Майлз[2][4], Лі Марвін[2][4], Едмонд О'Браєн[2][4], Woody Stroded[2], Andy Devined[2][4], Джон Керрадайн[2][4], Лі Ван Кліф[2], Jeanette Noland[2][4], John Qualend[2][4], Ken Murrayd[2][4], Jack Pennickd[2], Anna Leed[2], Carleton Youngd[2][4], Denver Pyled[2], Earle Hodginsd[2], Oothout Zabriskie Whiteheadd, Paul Birchd[2], Роберт Доннерd, Robert F. Simond[2], Strother Martind[2], Вільям Генрі[2], Willis Boucheyd[2][4], Chuck Robersond[6], Снуб Поллард[6], Ethan Laidlawd[6], Herman Hackd[6] і Блекі Вайтфордd
Оператор William H. Clothierd
Композитор Сіріл Дж. Мокріджd
Кінокомпанія Paramount Pictures
Дистриб'ютор Paramount Pictures і Netflix
Тривалість 123 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1962
IMDb ID 0056217
CMNS: Людина, яка застрелила Ліберті Веленса у Вікісховищі

«Людина, яка застрелила Ліберті Веланса» (англ. The Man Who Shot Liberty Valance) — пізній вестерн Джона Форда, головні ролі в якому зіграли Джон Вейн, Джеймс Стюарт і Лі Марвін. Фільм, що висвітлює відносність понять про істину в історії, витриманий в елегічному тоні з нотками песимізму, що відповідає темі прощання з Диким Заходом, на зміну якому невблаганно приходить сучасна цивілізація. 2007 року включений до Національного реєстру фільмів Бібліотеки Конгресу США.

Сюжет[ред. | ред. код]

Наприкінці XIX або на початку XX століття сенатор США Ренсом «Ранс» Стоддард і його дружина Геллі прибувають до Шинбоуна, прикордонного містечка в неназваному західному штаті, щоб бути присутніми на похороні Тома Доніфона. На запитання редактора місцевої газети, чому сенатор приїхав на похорон бідного ранчо, Стоддард розповідає історію 25-річної давнини.

У ролях[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]