Людина-крига

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Людина - крига
Історія
Видавець Marvel Comics
Дебют X-Men vol. 1 #1 (вересень 1963)
Автор(и) Стен Лі, Джек Кірбі
Характеристики
Альтер его Боббі Луїс Дрейк
Місце народження Порт-Вашингтон
Громадянство США
Актор Шон Ешмор
Люди Ікс, X-Factor[d], X-Terminatorsd, Захисники (Marvel Comics) і Championsd
Союзники
Люди Ікс
Вороги
Магнето
Мародери
Моджо
Варгас
Король Тіней
Особливі сили
Стійкість до низьких температур
Кріокінез: маніпуляції льодом і холодом

Людина-крига (інакше - Айсмен або Айсберг, справжнє ім'я - Боббі Луїс Дрейк; англ. Iceman, Robert Louis Drake) — вигаданий супергерой з коміксів американського видавництва Marvel Comics, член Людей Ікс. Створений письменником Стеном Лі та художником Джеком Кірбі, персонаж з'явився на світ у першому випуску Людей Ікс у вересні 1963. Надалі Людина-лід часто є в коміксах, анімаційних серіалах, фільмах і відеоіграх про Людей Ікс.

Біографія[ред. | ред. код]

Боббі Дрейк дізнався про свої здібності до заморожування в ранньому дитинстві. Однак він приховував це від батьків, думаючи, що вони злякаються і зненавидять його. Одного разу Боббі зіткнувся з розлюченим биком, він був в жаху і, не усвідомлюючи, що його суперздатності поширюються на все, що він бачить, він перетворив бика в лід. Звістка про те, що трапилося швидко рознеслися по маленькому містечку, де жила сім'я Боббі. У цей час уряд США запустив програму Вартових - гігантських роботів, які вистежували і знищували мутантів. Боббі злякався, що правоохоронці можуть заподіяти шкоду його сім'ї, і втік з дому. Однак правоохоронці вистежили його в Нью-Йорку, де Боббі сподівався сховатися.

Вони атакували автобус, в якому їхав хлопчик. Участь Боббі була майже вирішена, але йому на допомогу прийшли Люди Ікс. Вони відбили натиск Вартових і забрали Боббі в Інститут для Обдарованих Підлітків професора Ксав'єра. Боббі, не роздумуючи, приєднався до команди Людей Ікс.

Людина-лід став самим юним з учнів Ксавьера. Спочатку він був не впевнений у собі і з небажанням розвивав здібності. Але завдяки наполегливим тренуванням він навчився управляти ними. На перший погляд, Боббі здавався безвідповідальним і недисциплінованим. Він вів себе безтурботно і відпускав жарти в розпал битви. Однак під маскою бравади приховувалося почуття незаслуженого болю, упереджень і самотності. Незважаючи на пережиті випробування, Боббі хотів захищати людей, які боялися і не довіряли йому.

Альтернативний версії[ред. | ред. код]

Ultumate Marvel

Боббі був закоханий у Шельму, але через її здібності вони не могли бути разом. Одного разу він здуру цілує Кітті Прайд, побачивши це, Шельма б'є Кітті і йде разом з Гамбітом, який прийшов за нею. Після цього Боббі намагався забутися у відносинах з Кітті Прайд, але Кітті порвала з ним, дізнавшись, що Дрейк все ще любить Шельму і таємно з нею листується. Під час порятунку Поляріс, Бобі і Кітті помирилися і стали просто друзями. Незабаром Шельма повертається в інститут після смерті Гамбіту, і вони з Боббі знову разом. У коміксі Ultimate Spider-Man # 118, Боббі знаходить Кітті біля школи де він також зустрічає Пітера Паркера, Джонні Шторми, Мері Джейн , Ліз Аллен і Конга Макфарлайн. Джонні Шторм запрошує на пляж всіх, несподівано хлопці бачать, що Ліз перетворилася на живий факел, і раптово відлітає, Боббі вдається повернути дівчину на пляж. Але Ліз знову летить, Дрейк полетів за нею, а за ним і Людина-павук їм обом вдається заспокоїти Ліз, несподівано вони зустрічають Магнето, який пропонує дівчині приєднатися до нього. Боббі та Пітер намагаються захистити Ліз, але Магнето їх долає. Пізніше звільнившись Боббі разом з Пітером приводять Людей-Ікс до будинку Ліз Аллен, і захищають її від Магнето. Під час Ультиматуму Боббі зумів вижити, після цього його вигнали батьки з дому. Дрейк ховався в підвалі будинку Кітті Прайд, але його знаходить матір Кітті, і забороняє йому жити тут. Кітті приводить його в будинок Пітера, де його прихистила Тітка Мей, також як і Джонні Шторми. У школі Боббі і Джонні видавали себе за кузенів Пітера Паркера.

Марвел Нуар

Боббі виступив у X-Men Noir як один із Людей Ікс, банди талановитих злочинців. Він зображений дуже запальним та параноїдальним. Його прозвали «Людиною льодом», і він сердито пред'являє, щоб інші називали його саме так через те, що він використовує кригоруб як зброю.

Марвел 1602

Людина лід - Роберто Трефузіс у міні-серіалі Marvel 1602, член групи «відьмінів», заснованої Карлосом Хав'єром та виявленою Скотієм Саммеріслом. Він племінник водіїв флоту сера Френсіса Дрейка. Як і у всесвіті Marvel, він може набрати крижаної форми.

Старий Логан

Боббі відкриття у Old Man Logan як одна з жертв Розамахи.

Сили і здібності[ред. | ред. код]

Людина-крига здатний знижувати температуру свого тіла. Це проявляється не тільки внутрішньо, але й зовні. Він може випромінювати сильний холод і заморожувати предмети одним дотиком руки. До того ж, при бажанні, він сам може перетворюватися на лід і заморожувати вологе повітря навколо себе, а потім створювати з нього зброю - крижані снаряди, ножі і т. д. Організм Боббі Дрейка має високу стійкість до низьких температур, тому подібні перетворення НЕ завдають йому шкоди.

Такі здібності повинні були б вступати в протиріччя з фізичної теорією світу, згідно з якою «вилучене» в одному місці тепло зобов'язане з'явиться в іншому. Більше того, з урахуванням другого закону термодинаміки, «що з'явився» тепла виявиться навіть більше, ніж кількість віддаленого тепла (приклад - холодильник). Куди Людина-крига діває це тепло - ніяк не пояснюється.

Людина-крига поза коміксами[ред. | ред. код]

Телебачення[ред. | ред. код]

Людина-крига з'явилася в наступних мультсеріалах:

  • В одному епізоді мультсеріалу «The Marvel Super Heroes» (1966).
  • Як один з трьох головних персонажів в мультсеріалі «Spider-Man and His Amazing Friends» (1981-1983), де був озвучений Френком Уелкер.
  • У мультсеріалі 1992 року «Люди Ікс», де його озвучив Денніс Акаяма.
  • Він з'явився в мультсеріалі «Люди Ікс: Еволюція». Його озвучив Ендрю Френсіс. Людина-лід мав виступати одним з восьми головних героїв, але був відкинутий на користь Шипа. У мультсеріалі, Людина-лід був новим мутантом і часто виступав як неофіційний лідер молодих мутантів.
  • У мультсеріалі «Росомаха і Люди Ікс» Боббі Дрейк був одним з тих, хто залишив команду після того, як Інститут був знищений, але після повернувся, незважаючи на заборону батьків. Трохи ледачий і поводиться як типовий підліток. Озвучив його актор Юрій Ловентал.
  • У серіалі «The Super Hero Squad Show» його озвучив Шон Ешмор - актор, що зіграв Людини-льоду в повнометражних фільмах.

Фільми[ред. | ред. код]

  • Трилогія «Люди Ікс» - Шон Ешмор.Боббі є одним з перших студентів, який починає проявляти інтерес до Шельми (Роуґ (Marvel Comics) ) ще в першому фільмі. У «Людях Ікс 2» він починає суперництво з Піро. Його стосунки з родиною також напружені, і його брат навіть викликає поліцію, через те що він мутант. В третій частині його відносини з Шельмою погіршуються через дружби Боббі з Кітті Прайд. Побачивши, як Боббі з Кітті "обіймаються" (вони зробили це тільки для того, щоб ракета пролетіла крізь них), Шельма відправляється за ліками. Він бере участь в останній битві проти армії Магніто, показуючи там свою справжню силу, в бою проти Піро. У ході цього бою, здатність Боббі з перетворення тіла в крижану форму нарешті була показана, як у оригінальних коміксах. Після битви він бачить у своїй кімнаті Шельму, яка вже встигла прийняти ліки, їх відносини пішли на лад.

Відеоігри[ред. | ред. код]

Відеоігри, де з'явився персонаж:

Книги[ред. | ред. код]

  • Людина-лід - один з персонажів у новелі «Люди Ікс: Остання битва», де він рятує Піро від Джин Грей.

Посилання[ред. | ред. код]