Людина-павук: Крізь Всесвіт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Людина-павук: Крізь Всесвіт
Spider-Man: Across the Spider-Verse
Жанр комедійний бойовикd, супергеройський фільм, бойовик, кінокомедія і драма
Режисери Хоакім Дос Сантос[en]
Кемп Паверс[en]
Джастін Томпсон
Продюсери Аві Арад
Емі Паскаль
Філ Лорд
Крістофер Міллер
Христина Штейнберг
Сценарист Девід Калагам
На основі Marvel Comics
Ролі озвучували Шамейк Мур
Гейлі Стайнфельд
Оскар Айзек
Джейк Джонсон[en]
Джейсон Шварцман
Енді Семберг
Амандла Стенберг
Ісса Рей
Композитор Деніел Пембертон[en]
Кінокомпанія Columbia Pictures
Sony Pictures Animation
Marvel Entertainment
Arad Productions
Lord Miller Productions
Pascal Pictures
Дистриб'ютор Sony Pictures Releasing
Тривалість 140 хвилин
Мова англійська
Країна США США
Рік 2023
Дата виходу 2 червня 2023
1 червня 2023 Україна Україна
Кошторис $100 млн[1]
Касові збори $684.1 млн[2]
IMDb ID 9362722
Рейтинг MPA:
СВКВвУ: 12+
Попередній Людина-павук: Навколо всесвіту
Наступний Людина-павук: По той бік Всесвіту
sonypicturesanimation.com/projects/films/spider-man-spider-verse-sequel
CMNS: Людина-павук: Крізь Всесвіт у Вікісховищі

«Людина-павук: Крізь Всесвіт» (англ. Spider-Man: Across the Spider-Verse) — комп'ютерно-анімаційний супергеройський фільм 2023 року, оснований на персонажі Marvel Comics Майлзі Моралесі, вироблений студіями Sony Pictures Animation і Columbia Pictures спільно з Marvel Entertainment. Продовження мультфільму 2018 року «Людина-павук: Навколо всесвіту». Режисерами фільму виступатимуть Хоакім Дос Сантос, Кемп Паверс та Джастін Томпсон за сценарієм Дейва Калагама, Філа Лорда та Крістофера Міллера. У озвучуванні фільму візьмуть участь Шамейк Мур, Джейк Джонсон[en], Гейлі Стайнфельд, Ісса Рей.

Sony розпочала розробку продовження фільму ще до виходу першого фільму 2018 року, до якого були призначені сценаристи та режисери. Він буде присвячений відносинам між Моралесом та Ґвен Стейсі. Офіційно фільм був анонсований у листопаді 2019 року, а розробка розпочалася у червні 2020 року[⇨].

Світова прем'єра фільму «Людина-павук: Крізь Всесвіт» відбулася 30 травня 2023 року в Regency Village Theatre, вихід у США відбувся 2 червня 2023 року. В Україні прем'єра відбулася 1 червня 2023 року. Як і його попередник, фільм отримав загальне визнання критиків. У світовому прокаті фільм зібрав 619,4 млн доларів, з бюджетом у 100 млн доларів, перевершивши першу частину. Прем'єра третього фільму «Людина-павук: За межами Всесвіту» запланована на 29 березня 2024 року. Також розробляється додатковий фільм, який буде присвячений жінкам-павукам.

Сюжет[ред. | ред. код]

Через шістнадцять місяців після знищення колайдера Гвен Стейсі на Землі-65 намагається виправдати сподівання свого батька, який не знає, що вона Жінка-павук. Він полює на неї, оскільки вважає її причиною смерті Пітера Паркера у цьому всесвіті. Одного разу вночі, почувши про ймовірного зловмисника в музеї Гуггенхайма, вона прямує протистояти загрозі, але натрапляє на Стерв'ятника в стилі Ренесансу, який потрапив в цей світ з альтернативного всесвіту.

Незабаром після цього Міґель О'Гара та Джессіка Дрю прибувають на підмогу та ловлять Стерв'ятника. Після цього Гвен зізнається своєму батькові, що вона Жінка-павук. Він засмучується та намагається заарештувати її. Дрю пропонує О'Гарі, щоб Гвен приєдналася до «Товариства павуків», на що той з неохотою, але все ж погоджується. Потім вони троє залишають Землю-65. Повернувшись на Землю-1610, у Брукліні, Майлз Моралес адаптується до ролі Людини-павука, а також намагається виправдати очікування своїх батьків. У день оцінювання в школі з батьками він відвідує мінімаркет, де зустрічає Пляму — вченого, який отримав портали на своєму тілі після вибуху колайдера.

Після короткої битви Майлз підпорядковує Пляму, але зрештою йому вдається вирватися. Вони вдвох знову стикаються поряд з місцем вибуху колайдера. Потім Пляма випадково перенести себе в порожнечу, де він починає використовувати свої портали, щоб подорожувати в інші всесвіти, де є такий же колайдер. Пізніше Гвен подорожує до Майлза, таємно спостерігаючи за Плямою, який створив власний колайдер і стає ще небезпечнішим. Дрю зв'язується з Гвен і наказує їй залишити Майлза, щоб протистояти Плямі, але без їх відома Майлз слідує за ними до порталу. У Мумбаттані на Землі-50101 вони зустрічаються з Павітром Прабхакаром та Хобартом Брауном, перш ніж зіткнутися зі Плямою, який успішно поглине силу пристрою та втече.

Мумбаттан починає розвалюватися через зрив «канонічної події» після того, як Майлз рятує капітана, який виявляється батьком дівчини Прабхакара. Члени «Товариства павуків» прибувають, щоб оцінити шкоду, нанесену аномалією, тоді як Майлз, Гвен, Прабхакар та Браун вирушають до штаб-квартири на Землі-928, де проживають сотні варіантів Людини-павука. Вони зустрічаються з О'Гарою, який каже Майлзу, що він ризикує знищити мультивсесвіт, оскільки Майлз не повинен був бути в Мумбаттані; хоча Пітер Б. Паркер прибув, щоб захистити Майлза зі своєю дочкою Мейдей, О'Гара пояснює, як працює «канон» в історії кожної Людини-павука, і що всі Люди-павуки повинні понести жертви, щоб зберегти стабільність мультивсесвіту.

Майлз усвідомлює, що його батько став капітаном і що його смерть від рук Плями є «канонічною подією», а тому тікає, щоб врятувати його, внаслідок чого Браун полишає «Товариство», а О'Гара наказує всім людям-павукам затримати Майлза. Після довгої погоні О'Гара наздоганяє Майлза та каже йому, що він ніколи не повинен був стати Людиною-павуком, а павук, який його вкусив, насправді був з альтернативного всесвіту, що робить Майлза першою канонічною аномалією. Майлз виривається, повертаючись у рідний світ, щоб врятувати свого батька. Розглядаючи Гвен як перешкоду, О'Гара виганяє її з «Товариства павуків» і відправляє назад до її всесвіту. Коли вона розуміє, що її батько пішов у відставку з посади капітана поліції, Гвен вважає, що канонічні події можна переписати, і вирішує знайти Майлза. Гвен йде, використовуючи контрабандний годинник, який Браун подарував батькові. Повернувшись у свою квартиру, Майлз відкриває своїй матері, що він — Людина-павук, але вона не знає хто це взагалі такий. Після розмови Майлза починає «глючити» і він усвідомлює, що перебуває в іншому вимірі (Земля-42), з якого і був павук, який його вкусив. В цьому всесвіті його батько вже помер та немає Людини-павука. Потім Майлз зустрічає свого покійного (на Землі-1610) дядька Аарона. Коли вони пішли на дах будинку, Майлза відправляє у нокаут незнайомець.

Аарон допитує Майлза про те, хто ж він такий насправді. Майлз розуміє, що Аарон не є Бродягою, а потів він зустрічається з Майлзом Землі-42, який і є Бродягою в цьому світі. О'Гара, Дрю та Бен Рейлі прибувають, щоб знайти Майлза на Землі-1610 саме тоді, коли Пляма прибуває, щоб убити батька Майлза. Після розмови з Ріо та Джефферсоном на Землі-1610 Гвен збирає команду з Пітером, Мейдей, Прабхакаром, Брауном, Марґо Кесс, Нуар Людиною-павуком, Пені Паркер та Свин-павуком, щоб знайти Майлза.

Ролі озвучували[ред. | ред. код]

Оригінальне озвученняСША Дійова особа
Шамейк Мур Майлз Моралес / Людина-павук
Гейлі Стайнфельд Гвен Стейсі / Гвен-павук
Оскар Айзек Міґель О'Гара / Людина-павук 2099
Джейк Джонсон[en] Пітер Паркер / Людина-павук
Джейсон Шварцман Джонатан Онн / Пляма
Енді Семберг Бен Рейлі / Червоний Павук
Денієл Калуя Гобарт Браун / Панк-павук
Ісса Рей Джессіка Дрю / Жінка-павук
Каран Соні Павітр Прабхакар / Людина-павук
Амандла Стенберг Марґо Кесс / Spider-Byte
Магершала Алі Аарон Девіс / Бродяга
Браян Тайрі Генрі Джефферсон Моралес
Луна Лорен Велес Ріо Моралес
Шей Віґем Джордж Стейсі
Джорма Такконе Стерв'ятник


Український дубляж[ред. | ред. код]

Актор Дійова особа
Валентин Музиченко Майлз Моралес / Людина-павук
Антоніна Хижняк Гвен Стейсі / Гвен-павук
Роман Чорний Міґель О'Гара / Людина-павук 2099
В'ячеслав Дудко Джефферсон Девіс
Назар Задніпровський Пітер Б. Паркер / Людина-павук
Юрій Кудрявець Джонатан Онн / Пляма
Дмитро Рассказов Гобі Браун / Панк-павук
Петро Сова Джордж Стейсі
Олександр Погребняк Павітр Прабхакар / Людина-павук
Катерина Качан Джессіка Дрю / Жінка-павук
Наталя Романько-Кисельова Ріо Моралес
Олена Узлюк Міс Вебер
Марія Єременко Ліла
Андрій Самінін Стерв'ятник
Андрій Мостренко Аарон
Юлія Перенчук Мері Джейн Вотсон
Роман Солошенко Ленні
Юлія Шаповал Марґо Кесс
Володимир Гурін Неймовірна Людина-павук / Грандіозна Людина-павук, Лего Людина-павук
  • Студія: Le Doyen Studio
  • Перекладачка: Катерина Щепковська
  • Режисерка дубляжу: Ольга Фокіна
  • Звукорежисер: Альона Шиманович
  • Звукорежисер перезапису: Олег Кульчицький

А також: Наталія Денисенко, Артур Проценко та інші.[3]

Виробництво[ред. | ред. код]

Розробка[ред. | ред. код]

Філ Лорд та Крістофер Міллер — співавтори та продюсери

У листопаді 2018 року, за місяць до виходу «Людини-павука: Навколо всесвіту», «Sony Pictures Animation» розпочала розробку продовження фільму[4], через неймовірний галас навколо проєкту. Хоакім Дос Сантос і Девід Калагам були налаштовані на режисуру та написання фільму разом з Емі Паскаль, яка повернулась як продюсер (як і у першому фільмі). Очікується, що інші продюсери першої частини Філ Лорд, Крістофер Міллер, Аві Арад та Христина Штейнберг також долучаться до продовження[4]. Наступного місяця Паскаль розповіла, що фільм буде присвячений Моралесу і Гвен Стейсі, і між двома персонажами розвинуть романтичну лінію, яка була вирізана з першого фільму. Вона також додала, що продовження послужить і запуском раніше анонсованого жіночого спінофа за участю Стайнфелд в головній ролі[5].

У листопаді 2019 року Sony Pictures Entertainment офіційно підтвердила продовження, встановивши дату виходу на 8 квітня 2022 року. Було підтверджено, що Лорд і Міллер повернуться як продюсери[6]. Вносячи зміни в розклад знімання у квітні 2020 через пандемію коронавірусу, Sony перенесла дату виходу фільму на 7 жовтня 2022[7]. У лютому 2021 року Міллер повідомив, що вони з Лордом працюють над сценарієм фільму разом з Калагамом, а Пітер Ремсі виконуватиме обов'язки виконавчого продюсера для сиквела після співрежисування першого фільму[8]. У квітні того ж року Кемп Паверс і Джастін Томпсон були оголошені співрежисерами сиквелу разом із Дос Сантосом, і всі троє працювали над проєктом із самого початку його розробки[9]. Томпсон раніше працював художником та постановником у першому фільмі. Було підтверджено, що Арад і Стейнберг повернуться як продюсери разом з Лордом, Міллером і Паскалем, а також Алонзо Рувалькаба буде співпродюсером, а Адіті Суд буде виконавчим продюсером разом з Ремсі[9].

У грудні Лорд та Міллер повідомили, що фільм розділили на дві частини, оскільки вони написали історію і зрозуміли, що це забагато для одного фільму. Робота над обома частинами велася одночасно.[10] У квітні 2022 року сиквели були перейменовані на «Людина-павук: Крізь Всесвіт» та «Людина-павук: За межами Всесвіту». Тоді дату випуску другого фільму було перенесено на 2 червня 2023 року.[11][12][13]

Кастинг[ред. | ред. код]

До грудня 2018 року Шеймейк Мур і Гейлі Стайнфелд повинні були повторити свої відповідні ролі Майлза Моралеса та Гвен Стейс.[5] У серпні 2020 року Джейк Джонсон висловив надію, що зможе повторити свою роль Пітера Б. Паркера.[14] Ісса Рей була обрана на роль Джесіки Дрю/Жінки-павука в червні 2021 року,[15] Джонсон підтвердив, що повернеться до фільму,[16] а Оскар Айзек підтвердив у грудні повторне виконання своєї ролі Міґеля О'Гара / Людина-павук 2099 зі сцени після титрів фільму «Людина-павук: Навколо всесвіту».[10] Також у грудні Том Голланд, який грає Пітера Паркера / Людину-павука в кінематографічному всесвіті Marvel, розповів, що Паскаль звернулася до нього з проханням з'явитися у фільмі. Голланд і його колеги по фільму Зендея і Джейкоб Баталон висловили зацікавленість знятися в майбутніх фільмах.[17] Джефф Снайдер з «The Ankler» у лютому 2023 року заявив, що Голланд з'явиться в живій сцені, і що його поява стала причиною перенесення фільму з 2022 на 2023 рік, проте це виявилося неправдою.[18]

У квітні 2022 року було підтверджено, що Браян Тайрі Генрі та Луна Лорен Велез повторять свої ролі батьків Майлза з першого фільму. Лорд, Міллер і режисери оголосили в червні, що Джонатан Онн/Пляма буде головним антагоністом фільму, а Джейсон Шварцман озвучуватиме Пляму.

Дизайн та анімація[ред. | ред. код]

Філ Лорд оголосив, що робота над дизайном нових персонажів у фільмі почалася в листопаді 2019 року[19], художник коміксів Кріс Анка[en] пізніше підтвердив, що він займався дизайном персонажів у фільмі[20]. У червні 2020 року провідний аніматор фільму Нік Кондо оголосив про початок виробництва[21]. Різні всесвіти, які будуть у фільмі, були розроблені так, ніби кожен із них намальований іншим художником.[10] Вивчення нових інструментів анімації після роботи над «Мітчелли супроти Машин» після першого фільму Лорд і Міллер амбітно використали їх для створення шести різних стилів анімації. Мета полягала в тому, щоб вразити глядачів щоразу, коли герої потрапляють у нове середовище, щоб фільм міг точно відображати його сюжет, а стилі створювали різні емоційні фони.[22] Земля-65, дім Гвен Стейсі, була спроєктована так, щоб виглядати як «імпресіоністичні» акварельні картини. Команда аніматорів розробила симулятор для створення цього стилю та використала візуальну палітру, яка відображає емоції Гвен.[23] Цей стиль також був задуманий Міллером, щоб нагадати авдиторії про обкладинки коміксу «Spider-Gwen». Однією з двох альтернативних Земель, які можна побачити в трейлері, була Земля-50101, яку знімальна група назвала «Мумбаттан» на честь Мумбаї та Мангеттена, оскільки цей світ оснований на одному з серії коміксів Gotham Entertainment Group «Людина-павук: Індія». Іншим був Нуєва-Йорк, футуристичний Нью-Йорк зі світу Марвел 2099, оснований на неофутуристичних ілюстраціях Сіда Міда. У травні 2023 року Джейк Джонсон розповів в інтерв'ю, що всесвіт Lego буде показаний у фільмі.[24]

Дизайн Майлза в цьому фільмі було оновлено, щоб показати його ріст, як супергероя, а Гвен зробили нову зачіску та оновлений костюм. Рік Леонарді, співавтор фільму «Людина-павук 2099», був залучений для адаптації власного дизайну для фільму.

Постпродукція[ред. | ред. код]

У травні 2023 року Пауерс повідомив, що фільм закінчиться кліфгенгером; другий співрежисер Дос Сантос порівняв його з оригінальною трилогією «Зоряних війн» «Зоряні війни: Імперія завдає удару у відповідь». Пауерс пояснив:

«Крізь Всесвіт» — сама по собі цільна історія, але безперечно закінчується дещо незрозуміло. Я вважаю, що це гарний кліфгенгер. Ми сподіваємося, що це гарна підказка про те, що буде в третьому фільмі, тому що ми хочемо, щоб люди були в захваті від того, що буде далі. З огляду на це, у цьому фільмі є багато ключових персонажів, і в цьому фільмі є історія, яка має власну арку, яку нам потрібно було завершити.[25][26]

У тому ж місяці Пауерс також заявив, що фільм не буде «прив'язаний» до кіновсесвіту Marvel. У фільмі Людина-павук 2099 робить пряме посилання на події «Людини-павука: Додому шляху нема», кажучи Ґвен "якби не Доктор Стрендж та той маленький ботанік на Землі-199999[en] ", водночас приписуючи події «Додому шляху нема» до вибуху колайдера з «Навколо всесвіту».[27][28]

Музика[ред. | ред. код]

У грудні 2020 року Деніел Пембертон підтвердив, що складе саундтрек для сиквелу, після того, як раніше зробив це для першого фільму[29]. У грудні 2022 року Лорд та Міллер підтвердили, що Metro Boomin також будуть писати музику для мультфільму.[30] Кілька інших артистів були підтверджені для саундтреку, включаючи Coi Leray, Swae Lee, Future, Don Toliver, James Blake, Offset, Wizkid, Lil Uzi Vert, 21 Savage, Lil Wayne, Nas і A$AP Rocky. Для японського релізу LiSA виконає оригінальну пісню «REALIZE».[31] Новий сингл «Mona Lisa» Домініка Фіке був випущений 2 червня 2023 року.[32]

Маркетинг[ред. | ред. код]

У травні 2020 року Sony уклала рекламну співпрацю з компанією Hyundai Motor, щоб продемонструвати свої нові моделі та технології у фільмі[33].

У квітні 2023 року разом із випуском трейлера Sony опублікувала номер, за яким шанувальники можуть надіслати SMS, щоб приєднатися до «Товариства павуків», поставивши їм запитання.[34] Також у травні вони створили згенеровану штучним інтелектом особисту вікторину, завдяки якій шанувальники могли отримати подарунки.[35]

15 травня 2023 року було розпочато розпродаж різноманітних страв на тему «Spider-Verse» у співпраці з Burger King.[36] Серед предметів, доступних під час рекламної акції, були Spider-Verse Whopper з червоною булочкою та Spider-Verse Sundae. 20 травня 2023 р. Nike випустила спеціальну ітерацію «Air Jordan 1 High OG», натхненну фільмом.  23 травня 2023 року Epic Games додала скіни Майлза Моралеса та Людини-павука 2099 у «Fortnite».[37]

Прем'єра[ред. | ред. код]

Кінотеатри[ред. | ред. код]

Прем'єра фільму відбулася 1 червня 2023 року.[12] Спочатку дата виходу була намічена на 8 квітня 2022[6], але вона була перенесена через пандемію COVID-19 на 7 жовтня 2022, перш ніж отримати поточну дату.[7]

Міжнародний прокат фільму тривав з 31 травня 2023 року по 22 червня 2023 року.[38]

Стрімінгові платформи[ред. | ред. код]

У квітні 2021 року Sony підписала угоди з Netflix та Disney щодо прав на показ їхніх фільмів на своїх платформах у період з 2022 по 2026 роки після показу фільмів у кінотеатрах.[39][40]

Сприйняття[ред. | ред. код]

Критики[ред. | ред. код]

На Rotten Tomatoes рейтинг 95 % із 264 відгуків критиків, що є позитивними із середнім рейтингом 8,7/10. Висновок сайту такий: «„Людина-павук: Крізь Всесвіт“, така ж візуально сліпуча та насичена діями, як і попередня частина, захоплює від початку та тримає до самого завершення».[41]  Metacritic, який використовує середньозважену оцінку, поставив фільму 86 балів зі 100 на основі 58 критиків, що вказує на «загальне визнання».[42]

Касові збори[ред. | ред. код]

Станом на 26 червня 2023 року світові збори склали 607,3 млн доларів.[43] Фільм перевищив загальні збори попереднього мультфільму у 384 мільйони доларів лише через 12 днів після прокату.[44]

Нагороди[ред. | ред. код]

Нагорода Дата Категорія Номінант(и) Результат Прим.
«Золотий трейлер» 29 червня 2023 Найкращий анімаційний сімейний фільм «Людина-павук: Крізь Всесвіт» Перемога [45]
Асоціація кінокритиків Голлівуду «Midseason Film Awards» 30 червня 2023 Найкращий режисер Хоакім Дос Сантос, Кемп Пауерс, Джастін К. Томпсон Перемога [46]
Найкращий фільм «Людина-павук: Крізь Всесвіт» Перемога
Найкращий сценарій Філ Лорд, Крістофер Міллер, Дейв Каллахем Номінація
MTV Millennial Awards 6 серпня 2023 Найпопулярніший фільм року «Людина-павук: Крізь Всесвіт» Номінація [47]

Спіноф[ред. | ред. код]

У листопаді 2018 року розпочалася розробка фільму про «Жінок-павучих», в якому основну увагу буде приділено трьом поколінням жіночих персонажів, пов'язаних з павуками. Бек Сміт був налаштований написати сценарій до спінофу[48], а Лорен Монтгомері вела перемовини про його режисуру[4]. Наступного місяця Паскаль оголосив, що фільм буде присвячений персонажам Гвен Стейсі / Гвен-павуку, Сінді Мун / Шовку та Джесіці Дрю / Жінці-павуку, і що продовження «Через всесвіт» послужить стартом для спінофу[5].

Манґа[ред. | ред. код]

29 травня 2023 року було оголошено, що серія манґи під назвою «Людина-павук: Дівчина-восьминіг», яку написав Хідеюкі Фурухасі та проілюстровав Беттен Корт, вийде 20 червня на вебсайті та в додатку Shōnen Jump+ Shueisha. Історія обертається навколо Доктора Восьминіга, який впадає в кому та прокидається в тілі молодого японського школяра Отохи Окутамії.[31]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Couch, Aaron (25 травня 2023). The Widening Web of Phil Lord and Chris Miller. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 25 травня 2023. Процитовано 25 травня 2023.
  2. Spider-Man: Across the Spider-Verse – Financial Information. The Numbers. Процитовано 2 липня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. https://kinobaza.com.ua/titles/spider-man-into-the-spider-verse-2
  4. а б в Borys Kit, Borys Kit (27 листопада 2018). ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’ Sequel and All-Female Spinoff in the Works From Sony (Exclusive). The Hollywood Reporter (амер.). Архів оригіналу за 2 грудня 2021. Процитовано 6 червня 2021.
  5. а б в Joanna Robinson. Sony Finally Untangles Its Spider Web. Vanity Fair (амер.). Архів оригіналу за 15 грудня 2018. Процитовано 6 червня 2021.
  6. а б Patrick Hipes, Patrick Hipes (1 листопада 2019). ‘Spider-Man: Into The Spider-Verse’ Sequel Gets Release Date. Deadline (амер.). Архів оригіналу за 2 листопада 2019. Процитовано 6 червня 2021.
  7. а б Anthony D'Alessandro, Anthony D'Alessandro (24 квітня 2020). ‘Spider-Man: Homecoming’ Sequel Pushes ‘Doctor Strange 2’ To 2022 As Disney & Sony Team On Release Date Changes. Deadline (амер.). Архів оригіналу за 24 квітня 2020. Процитовано 6 червня 2021.
  8. Christopher Miller. Actually not true. Phil and I are writing with Dave Callaham. Phil is currently working on the script this very second. Peter is an EP and is totally involved. Plus there are some other creative team announcements coming soon. Twitter (рос.). Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 6 червня 2021.
  9. а б Adam B. Vary, Adam B. Vary (19 квітня 2021). ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’ Sequel Snares New Directing Trio (EXCLUSIVE). Variety (амер.). Архів оригіналу за 5 грудня 2021. Процитовано 6 червня 2021.
  10. а б в December 04, Devan Coggan; EST, 2021 at 07:48 PM. Get a first look at 'Spider-Man: Across the Spider-Verse (Part One)'. EW.com (англ.). Процитовано 1 червня 2023.
  11. Tartaglione, Anthony D'Alessandro,Jill Goldsmith,Nancy; D'Alessandro, Anthony; Goldsmith, Jill; Tartaglione, Nancy (26 квітня 2022). ‘Spider-Man: Across The Spider-Verse’ Fresh Footage Shown At CinemaCon, Part 2’s Title Revealed. Deadline (амер.). Процитовано 14 червня 2023.
  12. а б D'Alessandro, Anthony (20 квітня 2022). 'Spider-Man: Across The Spider-Verse' Heads To Summer 2023; Sony Dates 'Equalizer 3' Among Other Release Changes. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 20 квітня 2022. Процитовано 20 квітня 2022.
  13. Murphy, J. Kim (21 квітня 2022). ‘Spider-Man: Across the Spider-Verse’ Bumped to 2023, ‘The Equalizer 3’ Announced in Sony Release Date Shake-Up. Variety (амер.). Процитовано 14 червня 2023.
  14. Will Peter B. Parker Return in Spider-Verse 2? Jake Johnson Isn't So Sure. MovieWeb (англ.). 18 серпня 2020. Процитовано 3 червня 2023.
  15. Kit, Borys (4 червня 2021). Issa Rae Joins ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’ Sequel (Exclusive). The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 3 червня 2023.
  16. Dweeb, The Movie (23 липня 2021). Jake Johnson Confirms Peter B Parker’s Return In Into The Spider-Verse Sequel. The Movie Dweeb (амер.). Процитовано 3 червня 2023.
  17. Tom Holland and Zendaya say they're waiting for the call to enter the Spider-Verse. SYFY Official Site (амер.). 8 грудня 2021. Процитовано 3 червня 2023.
  18. Tom Holland Rumored To Appear As Live-Action Spider-Man In Spider-Verse 2. ScreenRant (англ.). 24 лютого 2023. Процитовано 3 червня 2023.
  19. Spider-Verse 2: Phil Lord Teases Japanese Spider-Man Appearance. ScreenRant (амер.). 7 листопада 2019. Архів оригіналу за 8 листопада 2019. Процитовано 6 червня 2021.
  20. Into the Spider-Verse: Kris Anka Involved in Spider-Man Sequel. CBR (амер.). 4 березня 2020. Архів оригіналу за 5 березня 2020. Процитовано 30 листопада 2021.
  21. Tom Grater, Tom Grater. ‘Spider-Man: Into The Spider-Verse’ Sequel Production Underway Ahead Of 2022 Release. Deadline (амер.). Архів оригіналу за 9 червня 2020. Процитовано 6 червня 2021.
  22. Spider-Man: Across The Spider-Verse Will Have Six Dominant Art Styles: ‘The Ambition Is To Wow You’ – Exclusive Image. Empire. 2022. Процитовано 1 червня 2023.
  23. Croll, Ben (13 червня 2022). ‘Spider-Verse’: Enigmatic New Villain The Spot Unveiled With First Look Image at Annecy. Variety (амер.). Процитовано 1 червня 2023.
  24. The ‘Spider-Man: Across the Spider-Verse’ Cast on Miguel O’Hara and the Depths of the Multiverse (uk-UA) , процитовано 1 червня 2023
  25. Fraser, Kevin (12 травня 2023). Spider-Man: Across the Spider-Verse will have a cliffhanger ending. JoBlo (амер.). Процитовано 22 червня 2023.
  26. SPIDER-MAN: ACROSS THE SPIDER-VERSE Will Be THE EMPIRE STRIKES BACK of the Trilogy. GeekTyrant (амер.). 12 травня 2023. Процитовано 22 червня 2023.
  27. Spider-Man: Across The Spider-Verse Is 'Not Tied Into The MCU' Despite That No Way Home Reference. /Film (амер.). 12 травня 2023. Процитовано 22 червня 2023.
  28. Franklin, Garth (13 травня 2023). "Spider-Verse" Producer: No Ties To The MCU. Dark Horizons (амер.). Процитовано 22 червня 2023.
  29. Daniel Pemberton to Return for ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’ Sequel. Film Music Reporter (амер.). 14 декабря 2020. Архів оригіналу за 15 грудня 2020. Процитовано 6 червня 2021.
  30. Metro Boomin Is Working on New Music for ‘Spider-Man: Across the Spider-Verse’. Hypebeast. 14 грудня 2022. Процитовано 6 червня 2023.
  31. а б Spider-Man: Across the Spider-Verse Film Gets Manga Spinoff About Doc Ock in Schoolgirl's Body. Anime News Network (англ.). 6 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  32. Dominic Fike - Mona Lisa (Official Audio) (uk-UA) , процитовано 6 червня 2023
  33. Anthony D'Alessandro, Anthony D'Alessandro (28 травня 2020). Hyundai & Sony Team For Multi-Promotional Partnership On ‘Uncharted,’ ‘Spider-Man’ Sequels & More. Deadline (амер.). Архів оригіналу за 28 травня 2020. Процитовано 29 липня 2021.
  34. You can join the Spider-Verse ‘Spider Society’ by texting this number. Dexerto (англ.). Процитовано 1 червня 2023.
  35. Spider-Verse 2: Get your own Spider Society “Spidersona” now. Dexerto (англ.). Процитовано 1 червня 2023.
  36. SFGATE, Nico Madrigal-Yankowski (15 травня 2023). Burger King alters Whopper bun for superhero collaboration. SFGATE (амер.). Процитовано 1 червня 2023.
  37. Jeffery, Maxwell (23 травня 2023). Fortnite Miles Morales & Spider-Man 2099: All Spider-Verse Skins, Bundles, Prices. Gaming Intel (амер.). Процитовано 1 червня 2023.
  38. Spider-Man: Across the Spider-Verse Box Office Collection (English) . 1 червня 2023. Процитовано 11 червня 2023.
  39. Galuppo, Mia (8 квітня 2021). Netflix Nabs Post-PVOD Streaming Rights to Sony’s Feature Films in Multiyear Deal. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 11 червня 2023.
  40. Hayes, Dade (21 квітня 2021). Disney And Sony Reach Windows Deal That Can Sling ‘Spider-Man’ To Disney+ For First Time, Along With Reach Across Hulu, ABC, FX & More. Deadline (амер.). Процитовано 11 червня 2023.
  41. Spider-Man: Across the Spider-Verse - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). 2 червня 2023. Процитовано 6 червня 2023.
  42. Spider-Man: Across the Spider-Verse, процитовано 6 червня 2023
  43. Spider-Man: Across the Spider-Verse. Box Office Mojo. Процитовано 6 червня 2023.
  44. Rubin, Rebecca (11 червня 2023). ‘Spider-Man: Across the Spider-Verse’ Surpasses First Film’s Entire Box Office Total After Just 12 Days. Variety (амер.). Процитовано 14 червня 2023.
  45. Pedersen, Erik (30 червня 2023). Golden Trailer Awards: ‘Cocaine Bear’, ‘Only Murders In The Building’ & ‘Oppenheimer’ Among Top Winners – Full List. Deadline (амер.). Процитовано 4 липня 2023.
  46. Hollywood Critics Association 2023 Midseason HCA Awards: ‘Spider-Man: Across the Spider-Verse,’ ‘Past Lives,’ ‘Air’ are Top Winners. AwardsWatch (амер.). 30 червня 2023. Процитовано 4 липня 2023.
  47. Quililongo, Pascale (4 липня 2023). DESDE PEDRO PASCAL A KAROL G: MTV MIAW 2023 REVELA LA LISTA DE NOMINADOS Y NOMINADAS. Los 40 (ісп.). Процитовано 5 липня 2023.
  48. Mike Fleming Jr, Mike Fleming Jr (27 листопада 2018). Sony Builds Out Spider-Man Universe With A Spider-Women Film. Deadline (амер.). Архів оригіналу за 27 листопада 2018. Процитовано 6 червня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]