Людина і мавпа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Людина і мавпа
Жанр український науково-популярний фільм
Режисер Андрій Вінницький
Оператор Йозеф Рона
Кінокомпанія Київська кіностудія, відділ «Техфільм»
Тривалість 71 хв.
Мова японська (титрів), (українські інтертитри)
Локалізація німий
Країна УРСР
Рік 1930

«Людина і мавпа» — український науково-популярний фільм, знятий в 1930 році Андрієм Вінницьким разом з Юзефом Муріним на Київській кіностудії Українфільму (відділ «Техфільм»). У зйомках брав участь німецький оператор Йозеф Рона.

Сюжет[ред. | ред. код]

Зйомки фільму відбувались у Сухумському розпліднику мавп.[1] Українська знімальна група об'єднання «Техфільм» (Українфільм) для зйомок в Сухумі використовувала далекофокусні об'єктиви і новий винахід оператора Йозефа Рони — рухливий штатив, що дало змогу зблизька відстежувати пересування мавп, не порушуючи ритм їхнього життя. У Києві фільм доповнили анімацією, яка наочно ілюструє схожість і відмінність мозку людини і мавпи[2][3].

Включає матеріали про дослідження мавп Науково-дослідного інституту ендокринології.

Віднайдення[ред. | ред. код]

Фільм «Людина і мавпа» вважався втраченим, поки 2017 року співробітники Національного Центру Олександра Довженка не віднайшли його копію в Японському національному кіноцентрі[4][5].

2018 року 35-міліметрову плівкову копію для України коштом Довженко-Центру було виготовлено японською кінокопіювальною лабораторією IMAGICA West Corp. в Осаці на плівці нового покоління. Прем'єрний показ фільму відбувся під час фестивалю німого кіно і сучасної музики «Німі ночі» у липні 2018 року.[6]

Саундтрек до фільму створив музичний гурт Ptakh_Jung.[7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. История советского кино: 1917—1967: в четырех томах. Том 2. — Институт истории искусств. — М.: «Искусство», 1969. — С. 359(рос.)
  2. Людина і мавпа // Німі ночі
  3. Український науковий фільм від майбутнього лауреата Канн. Зберігачка фондів центру Довженка про унікальну знахідку в Японії. Архів оригіналу за 8 квітня 2018. Процитовано 7 квітня 2018. 
  4. У Мінкультури розглянули хід реалізації заходів у рамках Року Японії в Україні. Архів оригіналу за 6 вересня 2017. Процитовано 7 вересня 2017. 
  5. В Японії знайшли втрачений український фільм початку ХХ ст. Архів оригіналу за 5 вересня 2017. Процитовано 7 вересня 2017. 
  6. Знайдену в Японії «Людину і мавпу» повернуто в Україну [Архівовано 7 квітня 2018 у Wayback Machine.]dovzhenkocentre.org
  7. PTAKH_JUNG: ритми еволюції в ретро-фільмі «Людина і мавпа». Архів оригіналу за 21 вересня 2018. Процитовано 21 вересня 2018. 

Посилання[ред. | ред. код]