Лю Да

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лю Да
19-й Імператор Китаю з династії Хань
75 — 88
Попередник: Лю Чжуан
Наступник: Лю Чжао
 
Народження: 57
Китай
Смерть: 9 квітня 88
Лоян, Китайська імперія[d]
Країна: Східна Хань[d][1]
Рід: Лю
Батько: Лю Чжуан[1]
Мати: Consort Jiad
Шлюб: Consort Liangd[1], Consort Songd і Empress Doud
Діти: Liu Jid, Liu Wangd, Liu Nand, Liu Kangd, Liu Quand, Liu Qingd, Лю Чжао[1], Liu Shoud, Liu Kaid, Liu Shud і Liu Wansuid

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Лю Да (кит.: 劉炟; 57 — 9 квітня 88) — 3-й імператор династії Пізня Хань у 75—88 роках. Храмове ім'я Му-цзун, посмертне — Чжан-ді.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з імператорського роду Лю. Син Лю Чжуана. У 60 році стає спадкоємцем трону. Тоді ж усиновлений імператрицею Ма. За правління батька суттєвої ролі у політиці не відігарвав, займав здебільшого вивчення конфуціанських праць. після смерті у 75 році Лю Чжуана стає новим імператором.

Як імператор дотримувався політики свого попередника. Лише у зовнішній політиці поступово став відмовлятися від великих та далеких походів. Лише у 76 році було првоедено військову кампанія на заході, на території сучасного Сіньцзяна.

Поступово увага Лю Да стала все більше відволікатися на інтриг серед знаті та його дружин. Це було викликано тим, що імператриця не змогла народити сина. Тому розгорнулася боротьба серед наложниць, чий син стане спадкоємцем трону. У цю боротьбу також втрутилася дружина імператора — імператриця Доу. До 83 року останнья змогла домогтися посилення позицій свого клану при дворі. Тепер впливовішими чиновниками стали брати імператриці — Доу Сянь та Доу Ду. Втім імператор у 83 році зробив спадкоємцем трону Лю Чжао, сина з роду ворожого клану Доу.

У 86 році з великими труднощами імператорській армії довелося придушити повстання племені цян. Це було останньою значною справою Лю Да, який сконав у 88 році.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ebrey, Walthall, and Palais (2006). East Asia: A Cultural, Social, and Political History. Boston: Houghton Mifflin Company. ISBN 0-618-13384-4.
  1. а б в г China Biographical Database