Ліберально-демократична партія (Камбоджа)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліберально-демократична партія

кхмер. គណបក្សប្រជាធិបតេយ្យសេរី
Країна Камбоджа Камбоджа
Голова партії Сак Сутсакан
Засновник Сак Сутсакан
Дата заснування 1992
Дата розпуску 1998
Штаб-квартира Пномпень, Камбоджа
Ідеологія Антикомунізм
націоналізм

Лібера́льно-демократи́чна па́ртія (кхмер. គណបក្សប្រជាធិបតេយ្យសេរី) — камбоджійська республіканськаантикомуністична партія, що існувала у 1990-их роках. Була створена генералом Сак Сутсаканом з радикальних активістів KPNLF. Двічі брала участь у виборах, але в парламенті представлена не була.

Історія[ред. | ред. код]

Паризькі угоди 1991 року виробили схему політичного врегулювання кампучійсько-в'єтнамського конфлікту. На 1993 рік було призначено багатопартійні вибори. Одним із наслідків стало розмежування антив'єтнамської збройної опозиції — Коаліційного уряду Демократичної Кампучії та складових організацій.

Червоні кхмери Пол ПотаКхієу Самфана не визнали угод і продовжили партизанську війну[1]. Монархічний ФУНСІНПЕК Нородома Сіанука зробив ставку на прихід до влади через відновлення монархії й перемогу на виборах. У Національному фронті визволення кхмерського народу (KPNLF) стався розкол.

Лідер KPNLF Сон Санн перетворив Фронт на Буддійську ліберально-демократичну партію. Його соратники вчинили по-різному. Республіканський ідеолог Гаффар Пеанг-Мет, заступник начальника штаба Збройних сил національного визволення кхмерського народу (KPNLAF), виїхав до США. Начальник штабу KPNLAF генерал Дьєн Дель долучився до ФУНСІНПЕК. Головнокомандувач KPNLAF генерал Сак Сутсакан 1992 року заснував Ліберально-демократичну партію (ЛДП)[2].

Сак Сутсакан був послідовним прибічником ідей Кхмерської Республіки й непримиренним антикомуністом. Тому він не приймав готовності Сон Санна вписатись до політичної системи відновленого Королівства Камбоджа. Сак Сутсакан був противником змови колишніх комуністів з Народної партії Гун Сена з монархістами ФУНСІНПЕК. Окрім того, загострились давні суперечки генерала з Сон Санном[3], що відтоді наули форми боротьби за політичне лідерство.

ЛДП Сак Сутсакана виступала з позицій консервативного республіканізму, антикомунізму, кхмерського націоналізму й демократичного капіталізму. Емблемо партії був прапор Кхмерської Республіки. Партія двічі брала участь у виборах[4]. Під час голосування у травні 1993 року партію Сак Сутсакана підтримали 62698 виборців, що склало 1,6 %. У липні 1998, вже після смерті засновника, за ЛДП проголосували 14088 виборців (0,3 %). В обох випадках партія не пройшла до Національної асамблеї. До виборів 2003 року партія вже практично не існувала.

Невдача проекту ЛДП була пов'язана з низькою популярністю Кхмерської Республіки в Камбоджі 1990-их років[5] та з розколом республіканського руху.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Khmer Rouge step up terror to block elections. Архів оригіналу за 28 жовтня 2015. Процитовано 18 жовтня 2018.
  2. Liberal Democratic Party (Cambodia)
  3. Solarz meets the Khmer resistance (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 14 березня 2017. Процитовано 18 жовтня 2018.
  4. ប្រព័ន្ធបោះឆ្នោតនៅកម្ពុជា. Архів оригіналу за 18 жовтня 2018. Процитовано 18 жовтня 2018.
  5. Гаффар Пеанг-Мет: «Новые люди создадут республику». Архів оригіналу за 16 жовтня 2018. Процитовано 18 жовтня 2018.