Лівійська кухня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лівійська Асіда подається з фініковим медом і топленим баранячим маслом. Традиційний спосіб їсти лівійську Асіда - це є вказівним і середнім пальцями правої руки.

Лівійська кухня - кулінарні традиції Лівії та населяючих її народів.

Лівійська кухня багато в чому заснована на традиціях середземноморської, північноафриканської та берберської кухонь. Одне з найпопулярніших лівійських страв - базин[en], це прісний хліб, приготований з ячменю, води та солі[1]. Базин готується шляхом кип'ятіння ячмінного борошна[en] у воді, а потім збивання його для створення тіста з використанням маграфу - унікальної палички, призначеної для цієї мети. Вживання свинини в Лівії заборонено відповідно до шаріату - релігійних законів ісламу [2].

У Триполі, столиці Лівії, на кухню особливо вплинула італійська кухня [2]. Паста є звичайним явищем; доступні багато страв з морепродуктів. Південно-лівійська кухня більш традиційно арабська і берберська. Загальні фрукти і овочі містять інжир, фініки, апельсини, абрикоси та оливки [2].

Хліб базин[en] подається з тушкованим м'ясом і цілими яйцями, звареними вкруту

Найпоширеніші продукти та страви[ред. | ред. код]

Хліб базин[en] - це звичайна лівійська їжа, приготована з ячмінного борошна[en] і невеликої кількості борошна, яке кип'ятять в підсоленій воді, щоб вийшло тверде тісто, а потім формують округлий гладкий купол, поміщений в середину страви. Соус навколо тіста готується шляхом обсмажування нарізаної цибулі з м'ясом ягняти, куркумою, сіллю, каєнським перцем, чорним перцем, гуньбою, солодкою паприкою і томатною пастою. Також можна додати картоплю. Нарешті, яйця варять і розкладають навколо купола. Потім страва подається з лимоном і свіжим або маринованим перцем чилі, відомим як амсяр.

Шакшука

Батата мубаттана (картопля з начинкою) - ще одна популярна страва, яка складається з обсмажених шматочків картоплі, начинених пряним фаршем і покритих яйцем та панірувальними сухарями.

Манна крупа

Додаткові поширені продукти та страви:

Десерти та напої[ред. | ред. код]

Всі алкогольні напої заборонені в Лівії з 1969 року [2] відповідно до шаріату. Однак нелегально ввезений алкоголь доступний на чорному ринку разом з домашнім спиртним напоєм під назвою боха. Він часто вживається з прохолодними напоями в якості міксера[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rozario, P. (2004). Libya. Countries of the world. Gareth Stevens Pub. с. 40. ISBN 978-0-8368-3111-5.
  2. а б в г д е ж и к л "Libya." [Архівовано 18 грудня 2014 у Wayback Machine.] Foodspring.com [Архівовано 18 грудня 2014 у Wayback Machine.]. Accessed June 2011 року.
  3. а б "Libyan Food." [Архівовано 6 вересня 2019 у Wayback Machine.] Libyana.org [Архівовано 10 липня 2019 у Wayback Machine.]. Accessed June 2011 року.
  4. Maloufshomt, Greg (2008). Artichoke to Za'atar: Modern Middle Eastern Food. U of California P. с. 70. ISBN 978-0-520-25413-8. Архів оригіналу за 30 квітня 2021. Процитовано 2 травня 2021.
  5. Olivesi, Marine. Libyans risk poisoning for a sip of illegal hooch in their dry nation. Public Radio International. Архів оригіналу за 16 липня 2020. Процитовано 30 січня 2020.