Ліга Леуміт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
הליגה הלאומית בכדורגל - Ліга леуміт
Засновано 1976
Реорганізовано 1999
Регіон Ізраїль Ізраїль
Конфедерація УЄФА
Кількість команд 16
Рівень в ієрархії 2
Підвищення в класі Прем'єр-ліга
Пониження в класі Ліга Алеф
Внутрішній кубок Кубок Ізраїлю
Поточний чемпіон Маккабі (Петах-Тіква)
Сайт Федерація футболу Ізраїлю
2022—2023

Ліга леуміт (івр. הליגה הלאומית בכדורגל‎, га-Ліга га-лєуміт ба-кадуреґель; «Національна ліга з футболу») — другий за силою, значимістю та популярністю дивізіон професіонального футболу Ізраїлю.

Історія[ред. | ред. код]

У період між 1976 та 1999 роками другий дивізіон називався «Ліга арціт» (івр. הליגה הארצית‎; «Ізраїльська ліга»), а Перший дивізіон — «Ліга леуміт» («Національна ліга»). У 1999 році Другий дивізіон отримав теперішню назву.

До сезону 2007/08 включно по закінченню кожного сезону до Прем'єр-ліги («Ліга га-аль») переходили дві команди, що посіли перші два місця у Лізі леуміт, а останні дві команди переходили до Третього дивізіону.

Однак через зміну кількості команд у двох професіональних лігах (16 команд замість 12) у сезоні 2008/09 у всіх трьох ізраїльських лігах змінилася кількість переходів у вищий та нижчий дивізіони. Національна ліга делегувала п'ять кращих команд до Прем'єр-ліги, а звідти перейшла вниз одна команда. Крім того, Національну лігу покинула тільки одна команда, а з третього дивізіону прийшли відразу сім команд.

У наступних сезонах кількість команд у лігах було зменшено до 14, і відповідно змінилась кількість переходів. У останньому сезоні ліги обмінялися відповідно двома кращими та гіршими командами.

Нині у Лізі леуміт 16 команд. Останні 2 команди покидають лігу, а команда, що посіла 14-е місце, грає перехідні матчі за право залишитись у Лізі.

Посилання[ред. | ред. код]