Ліговський проспект (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліговський проспект
Загальні дані
Тип Односклепінна глибокого закладення
Глибина закладення ~ 66 м
Кількість 1
Тип острівна
Форма пряма
Дата відкриття 30 грудня 1991
Архітектор(и) Ю. В. Еечко, Н. В. Ромашкин-Тиманов
Архітектор(и) вестибюлів Ю. В. Еечко, Н. В. Ромашкин-Тиманов
Виходи до Ліговський проспект, Транспортний провулок
Код станції ЛГ
Географічні координати Координати: 59°55′14″ пн. ш. 30°21′18″ сх. д. / 59.920778° пн. ш. 30.355222° сх. д. / 59.920778; 30.355222
Мапа
4 Лахтинсько-Правобережна лінія
Горний інститут
Театральна
Оборотний тупик та ПТО
Спаська
Фонтанка
Достоєвська
Ліговський проспект
Оборотний тупик та ПТО
Площа Олександра Невського-2
Монастирка
Нева
Новочеркаська
Оккервиль
Ладозька
Оккервиль
Проспект Більшовиків
розібраний з'їзд
Вулиця Дибенка
Оборотний тупик
Кудрово

Лі́говський проспе́кт (рос. Лиговский проспект) — станція Правобережної лінії Петербурзького метрополітену, розташована між станціями «Достоєвська» та «Площа Олександра Невського-2».

Станцію відкрито 30 грудня 1991 року у складі ділянки «Площа Олександра Невського-2» — «Садова». Найменування отримала по розташуванню на однойменному проспекті.

Вестибюль[ред. | ред. код]

Наземний вестибюль вбудований в адміністративну будівлю метрополітену (в ньому знаходяться служба матеріально-технічного постачання і центр санітарно-епідеміологічного нагляду Петербурзького метрополітену). Вестибюль оздоблено білим мармуром, сірим і червоним гранітом. Над ескалаторами розташована балюстрада з декоративними ґратами і тумбами з оригінальними світильниками. Вестибюль прикрашають вітражі з видами старого Петербурга (художник А. А. Мильніков).

Вихід у місто на Ліговський проспект, Транспортний провулок, до Роз'їжджої вулиці і вулиці Костянтина Заслонова.

Перспективи розвитку[ред. | ред. код]

Планується, що станція «Ліговский проспект» стане пересадною на однойменну станцію Красносільсько-Калінінської лінії.

Оздоблення[ред. | ред. код]

Стіни і підлога станції покриті полірованим червоним гранітом. У торці розташована арка з декоративним вітражем, що не підсвічують з економічних міркувань. На склепінні підвішені незвичайні світильники у вигляді вуличних ліхтарів, які через економію висвітлюють тільки платформу. Над коліями лампи вимкнені. Плафони на світильниках встановлені на стержнях і можуть обертатися. У переході до ескалаторів виконана мозаїка з годинником.

«Ліговський проспект» — перша станція Петербурзького метрополітену, на якій було застосовано натрієве освітлення і єдина, де воно було встановлено спочатку.

Навігація по станції здійснюється за допомогою нового інформаційного простору, який було впроваджено тут в 2010 році, у зв'язку з чим були демонтовані оригінальні покажчики над лавками. Також були втрачені крайні фрагменти декоративних металевих стрижнів на склепінні між люстрами.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]