Тюльпанне дерево американське

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ліріодендрон тюльпановий)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тюльпанне дерево американське
Квітуче тюльпанне дерево американське в Олеському замку
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Магноліїди (Magnoliids)
Порядок: Магнолієцвіті (Magnoliales)
Родина: Магнолієві (Magnoliaceae)
Рід: Тюльпанне дерево (Liriodendron)
Вид:
L. tulipifera
Біноміальна назва
Liriodendron tulipifera
L., 1753

Тюльпанне дерево американське[1] (Liriodendron tulipifera) — вид рослин роду тюльпанне дерево (Liriodendron), рослина філогенетично наближена магнолій.

Назва[ред. | ред. код]

Родова назва означає «дерево-ліра». Так його назвали за оригінальну форму листків, притаманну тільки йому. А тюльпанним його називають за пахучі квіти жовтогарячого кольору, які зовні нагадують тюльпани. Деревина тюльпанного дерева продається під назвою «жовтої тополі», хоча до роду Populus вона не має відношення.

Будова[ред. | ред. код]

Листяне дерево, що скидає листя на зиму. Квіти великі, до 6 см у діаметрі, поодинокі, зеленувато-жовтуваті. Восени на місці квіток дозрівають видовжені плоди коричневого кольору. У сприятливих умовах тюльпанне дерево американське доживає до 500 років.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

Тюльпанне дерево веде свій родовід із Північної Америки, де воно поширене від Індіани й Пенсільванії до Флориди й Арканзасу.

Тюльпанове дерево — одне з найбільших дерев східної частини Північної Америки, відомі випадки, коли воно досягало висоти 58,5 м[2], а наступні за висотою екземпляри — 52-54 м[3]. Діаметр стовбура великих екземплярів зазвичай становить 1,2-1,8 м, хоча він може рости набагато ширше[4].

Найкращий час для огляду ліріодендрона — у червні, коли він увесь вкривається квітами.

В Україні[ред. | ред. код]

У Журавному Львівської області росте 300-літнє тюльпанне дерево. Також є у селі Варяж Львівської області та на території колишнього саду Палацу Потоцьких в місті Червонограді. Цвіте, зокрема, в Ужгороді.[5]

У прикарпатському Єзуполі, на території колишнього палацу Дідушицьких (тепер територія Обласного дитячого психоневрологічного санаторію), росте тюльпанне дерево, привезене з далеких країв і посаджене Войцехом Дідушицьким-батьком (ХІХ ст.)[6].

На Львівщині, поблизу містечка Самбір в селі Ралівка на території колишнього Обозного заводу, росте тюльпанне дерево, привезене колись разом із іншими рідкісними рослинами паном Баранським на початку 20 століття.

Понад 120 років його вирощують у ботанічних садах Києва. У Ботанічному саду ім. М.Гришка розквітає на початку червня[7]. Квітне й у Ботанічному саду ім. О. Фоміна, де його посадили в 1971 році[8]. Зустрічається воно також і в деяких інших старих парках та дендраріях, зокрема, дендропарку НЛТУ, парку Олеському замку, Стрийському парку.

Тюльпанне дерево у Ворзелі (посаджене в 1914) — одне з найбільших в Україні. Його висота становить близько 30 м, а діаметр стовбура — понад 1 м.

Практичне використання[ред. | ред. код]

Широко використовується у декоративному озеленені.

Тюльпанне дерево швидко росте і дає не дуже тверду, але легку й міцну деревину, що придатна для виготовлення меблів.[9]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Liriodendron tulipifera // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Landmark Trees. 6 травня 2011. Процитовано 20 грудня 2011. 
  3. Tallest Native Trees of the Great Smoky Mountains National Park as Determined by the Eastern Native Tree Society (updated through 2004)
  4. Brockman, C. Frank (2002). Trees of North America. New York: St. Martin's Press. с. 154. ISBN 1-58238-092-9. 
  5. Ужгородське «дерево-ліра» квітне тюльпанами. Архів оригіналу за 3 квітня 2015. Процитовано 3 березня 2015. 
  6. Місто імені Христа / С. Ружицька // Порадник. — Львів, 2015. — № 7(101). — с. 32-33.
  7. Національний Ботанічний сад ім. М. М. Гришка :: Календарь цветения
  8. Сулига Н. В. Природний та культигенний ареал видів роду Liriodendron L. // Інтродукція рослин. — 2015. — № 2. — С. 29.
  9. Ліс. — К.Махаон-Україна, 2008. — 304 с., іл. — С. 153

Джерела[ред. | ред. код]

  • Бродович Т. М., Бродович М. М. Атлас дерев та кущів заходу України.— Львів: Вища школа, 1973.
  • Бродович Т. М. Деревья и кустарники запада УССР: атлас / Т. М. Бродович, М. М. Бродович.— Львов: Вища школа, 1979.— 251 с.
  • Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Тюльпанне дерево американське