Лісова промисловість України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лісова́ і деревообро́бна промисло́вість — важлива складова економіки України, сукупність галузей, що спеціалізуються на заготівлі і переробці деревини, виробництві меблів і напівфабрикатів, різних видів паперу, картону, штучного волокна, целюлози.

Україна має незначні запаси лісових ресурсів. Загальна площа лісового фонду складає 14,1 % території країни, що значно менше, ніж у розвинених країнах. Наприклад, у Франції цей показник становить близько 28 %, у США — 32 %. Свої потреби в деревині Україна задовольняє приблизно на 20 %, решта імпортується.

Ліси по території України розміщені нерівномірно. До найбільш лісистих належать Закарпатська, Івано-Франківська, Рівненська, Житомирська, Волинська, Чернівецька області.

Лісопромисловий комплекс України включає лісозаготівлю, деревообробку, лісохімічну і целюлозно-паперову промисловість.

Характеристика галузей лісопромислового комплексу України[1]
Галузь Чинник розміщення Основні райони та центри
Лісозаготівельна Сировинний Івано-Франківська і Закарпатська області (Карпати); Волинська, Житомирська, Київська, Чернігівська області (Полісся)
Деревообробка
лісопиляння
виробництво меблів
Сировинний

Споживчий, сировинний
Закарпаття (Рахів, Свалява), Івано-Франківська область (Коломия), Львівська область (Самбір, Стрий), Вінницька, Житомирська, Чернігівська, Рівненська області

Львів, Чернігів, Київ, Харків, Донецьк, Одеса
Целюлозно-паперова Сировинний, водний, споживчий Рахів, Ізмаїл, Цюрупинськ, Малін, Херсон, Одеса, Обухів, Понінка
Лісохімічне виробництво Орієнтація на відходи лісопромислового комплексу Івано-Франківська, Закарпатська, Житомирська, Хмельницька та Київська області

Історія[ред. | ред. код]

Зародження розвитку галузі в Україні відбувається на рубежі XVIII — XIX століть. У цей період створюються дрібні кустарні лісопильно-деревообробні і меблеві підприємства. Лісозаготівлі в переважній більшості районів носять сезонний характер. В другій половині XIX століття з'являються лісохімічні виробництва (випалювання вугілля, видобуток живиці тощо).

В 1950—1990рр. на підприємствах почали впроваджуватися механізовані й автоматизовані лінії, новітнє устаткування з програмним керуванням, сучасні технології і матеріали, особливо в меблевому виробництві.

Підприємства галузі розташовані на території всіх областей України, у містах Києві і Севастополі.

Пріоритетний розвиток деревообробна і меблева промисловість одержали на півночі і заході країни, де зосереджені значні лісосировинні ресурси. У лісовому фонді переважають коштовні хвойні і твердолистяні породи. Найбільші лісові масиви розташовані в Поліссі і Карпатах. Шпилькові (хвойні) насадження займають 43 % загальної площі, з них сосна — 33 %. Твердолистяні становлять 43 %, з них дуб і бук — 32 %. Щорічно в Україні заготовлюється близько 15 млн кубометрів деревини.

Промисловий потенціал базових виробництв — деревостружкові (ДСП) і деревоволокнисті плити (ДВП). На базі заглибленої переробки малоцінної деревини і її відходів створено 25 цехів деревних плит. Найбільші з них — на ~57321 домобудівному комбінаті, Наддвірнянському лісокомбінаті, Київському і Черкаському деревообробних комбінатах і інших. Цеху твердих деревоволокнистих плит діють на Вигодському лісокомбінаті, Оржівському деревообробному комбінаті і Київському експериментальному комбінаті плитних матеріалів.

Виробництво фанери, у тому числі великого формату і водостійкої, зосереджено на підприємствах Карпатського регіону, Рівненської, Черкаської областей і Києва.

Меблева промисловість найбільш розвита у великих містах — Києві, Харкові, Дніпропетровську, Донецьку й інших. Значні меблеві центри сформувалися в межах лісопромислових районів, де зосереджені основні лісосировинні ресурси (Карпати, Житомирська, Львівська, Київська й інша області). Серед найбільш спеціалізованих меблевих підприємств — Ужгородський фанерно-меблевий комбінат, Івано-Франківська меблева фабрика, Дніпропетровський, Донецький, Чернівецький меблеві комбінати, меблевий комбінат «Стрий» і інші.

Складової галузі є лісозаготівельна промисловість. Свого розвитку вона досягла на території Закарпатської, Івано-Франківської і Чернівецької областей. Основні лісозаготівельні підприємства в цьому регіоні — держлісгоспи Держкомлісу і спеціалізовані підрозділи колишніх лісокомбінатів Мінпромполітики України. Заготівля і вивезення деревини здійснюються на промисловій основі цілий рік.

Лісохімічна галузь представлена такими спеціалізованими лісохімічними підприємствами, як Перечинський, Свалявський і Великобичковський лісокомбінати в Закарпатській області і Вигодський лісохімічний завод на Івано-Франківщині. На основі сухої перегонки деревини вони роблять деревне вугілля, оцтову кислоту, а також хімічну продукцію — карбомідні смоли, етилацитат, хімреагент для буравлення шпар тощо.

Науково-технічну підтримку галузі забезпечують 6 науково-дослідних і проектно-конструкторських інститутів і організацій. Зокрема, головним в області досліджень техніки і технології переробки, захисту й облагороджування деревини є Український науково-дослідний інститут механічної обробки деревини.

Підсумки роботи Держлісагенства за 2011 рік[ред. | ред. код]

Основними показниками є зростання реалізації продукції на 36%, а це більше 4,9 млрд грн., підвищення на 28% середньомісячної зарплати в галузі, яка становить в середньому понад 2,5 тис. грн. Завдяки уряду України у 2011 році наші підприємства були профінансовані майже стовідсотково. Галузь отримала 113,5 млн грн. із державного бюджету на капітальні витрати, як наслідок, було побудовано 126 км доріг та придбано 37 нових лісопожежних комплексів, 17 бульдозерів, 17 екскаваторів, 601 трактор та іншу лісогосподарську й пожежну техніку.

Виконано всі лісогосподарські заходи, висаджено лісові культури на площі 48 тис. га, що становить 107% річного завдання, у тому числі лісорозведення на площі 22,4 тис. га. Загалом ліси закладено на площі 51,5 тис. га – це 109% річного завдання та в 1,9 разу більше від площі торішніх суцільних рубок. Під час рубок формування і оздоровлення лісів заготовлено 7 млн м3 відповідної деревини, що становить 116% до завдання і на 3% більше від торішніх показників.

Лісогосподарські підприємства у 2011 році в повному обсязі виконали заплановані профілактичні, запобіжні та протипожежні заходи. Проведено 27 тис. рейдів щодо дотримання пожежних вимог у лісовому фонді. Виявлено і притягнуто до адміністративної відповідальності 4,1 тис. порушників, які сплатили понад 104 тис. грн. штрафу. Незважаючи на тривалий пожежонебезпечний період у лісах Держагентства зареєстровано найменше лісових пожеж за останнє десятиріччя. Значно покращили роботу з охорони лісів від пожеж Волинське, Дніпропетровське, Полтавське та Херсонське управління.

За власні кошти лісогосподарськими підприємствами придбано 2642 ранцевих лісових оприскувачів, 20 телевізійних систем, 23 пожежних автомобілі та 60 помп.

За 2011 рік у лісах Держагентства виявлено незаконних рубок на 19 880 м3, що на 4,7 тис. м3, або на 23% більше, ніж у відповідний період 2010 року. При цьому кількість таких рубок зменшилася на 9,8%. За посвідчення мисливця підприємства отримали 961 тис. грн., а від щорічного контрольного обліку добутої дичини і порушення правил полювання надходження становили 3 млн грн. Значно зросли доходи від видавання ліцензій – з 3 млн до 8 млн грн., тобто 246% зростання.

За 2011 рік підприємствами галузі від усіх видів рубок заготовлено 13 739 тис. м3 деревини, що порівняно з минулим роком на 841 тис. м3 або на 6,5% більше. Від рубок головного користування заготовлено 6803 тис. м3, що на 10% більше порівняно з 2010 роком. Із загального об’єму заготовленої деревини споживачам круглої деревини реалізовано 12 212 тис. м3, у тому числі на внутрішній ринок поставлено 8927 тис. м3, що на 740 тис. м3 більше ніж торік.

Лідерами за обсягом реалізації продукції є такі обласні управління лісового та мисливського господарства: Черкаське (53%), Донецьке (58%), Закарпатське (52%), Івано-Франківське та Тернопільське (по 50%), Чернівецьке (45%), Чернігівське (42%).

Керівні органи лісової промисловості і лісового господарства УРСР[ред. | ред. код]

Уповноважені Наркомату Лісової Промисловості СРСР по УСРР[ред. | ред. код]

Начальники (уповноважені) Головлісохорони при РМ СРСР по УРСР[ред. | ред. код]

Народні комісари (міністри) лісової (целюльозно-паперової і деревообробної) промисловості УРСР[ред. | ред. код]

Міністри лісового господарства УРСР[ред. | ред. код]

Начальники Головного управління лісового господарства та полезахисного лісорозведення Міністерства сільського господарства УРСР[ред. | ред. код]

Міністри лісової (і паперової) промисловості УРСР[ред. | ред. код]

Міністри паперової і деревообробної промисловості УРСР[ред. | ред. код]

Начальники відділу лісової промисловості Держплану УРСР[ред. | ред. код]

Міністри лісової, целюлозно-паперової і деревообробної промисловості УРСР[ред. | ред. код]

Міністри лісового господарства УРСР[ред. | ред. код]

Міністри лісової і деревообробної промисловості УРСР[ред. | ред. код]

Міністри лісової промисловості УРСР[ред. | ред. код]

Міністри лісового господарства України[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Внутрішній ринок продукції лісової промисловості України: проблеми та напрями розвитку : монографія / Н. М. Попадинець ; [наук. ред. І. З. Сторонянська] ; НАН України, Ін-т регіон. дослідж. – Львів : ІРД НАН України, 2014. – 182 с. : іл. – Бібліогр.: с. 128-143 (216 назв). – ISBN 978-966-02-7114-5